Μητσοτάκης: «Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής»


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην Καρδαμύλη και στην τελετή των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

«Με χαρά διαπιστώνω ότι πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες ιδρυμάτων και ιδιωτών στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης. Πριν από 20 μέρες είχαμε τα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονης τέχνης στο Παγκράτι, που στεγάζει τη μοναδική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Σήμερα είχαμε το άνοιγμα του σπιτιού των Patrick και Joan Leigh Fermor. Η κυβέρνησή μας θα είναι δίπλα σε κάθε τέτοια ενέργεια, γιατί πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής όταν συνδυάζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και κοινωνικής, όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, δηλαδή αληθινούς πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τον Patrick Leigh Fermor, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, αλλά εγώ ως Κρητικός νιώθω διπλό το χρέος, γιατί ο “Πάντι”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και για δύο χρόνια ήταν ο Μιχάλης, υποτίθεται ο βοσκός των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί και βέβαια ο ενορχηστρωτής της μεγάλης και εμβληματικής επιχείρησης στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού, Χάϊνριχ Κράιπε». Όπως προσέθεσε, «η εντυπωσιακή αυτή ενέργεια αναπτέρωσε τότε το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Patrick Leigh Fermor διάλεξε ως καταφύγιο, μετά από μία ταραχώδη και σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή, να μείνει στην Καρδαμύλη, ίσως γιατί το τραχύ τοπίο της Μάνης να τού θύμιζε εκείνο της Κρήτης και τον χρόνο της δράσης για την ελευθερία, αλλά δυστυχώς δεν έγραψε ποτέ ο ίδιος την ιστορία αυτών των ετών που πέρασε στην Κρήτη».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ίσως ήρθε εδώ στην Καρδαμύλη, γιατί αγάπησε γνήσιες ελληνικές αξίες, την αυθεντική λαϊκότητα, την κουζουλάδα της Κρήτης, τη λιτή φιλοξενία της Μάνης, τόπων ακέραιων στην απλότητα, αλλά και στη σοφία τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «μας έδειξε πως ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής, τον οποίο και ο ίδιος ασπάστηκε, μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης μιας ολόκληρης χώρας, αρχίζοντας από το φυσικό περιβάλλον, περνώντας στην καθημερινότητα, στη διατροφή, κάνοντας στάση στον πολιτισμό και στον τουρισμό και φτάνοντας τελικά σε αυτό που λέμε ήπια βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επιθυμία του Patrick Leigh Fermor έγινε πραγματικότητα με τη φροντίδα των στελεχών του μουσείου Μπενάκη, την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρου Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία των παιδιών του Τζαννή Τζαννετάκη, που ήταν και ο επιβλέπων της εκτέλεσης της δωρεάς».

«Όλοι αυτοί», όπως συμπλήρωσε, «τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και παράλληλα να τους διαβεβαιώσω ότι και εγώ και το αρμόδιο υπουργείο θα είμαστε δίπλα τους».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, το δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ