«Coorie»: Η νέα τάση ευεξίας… έρχεται από τη Σκωτία!


Η ιδέα της ζωής του δανέζικου τρόπου ζωής του Hygge ενδέχεται να αντικατασταθεί από μια παράδοση αιώνων που όμως και πάλι μας έρχεται από τον Βορρά! Το «Coorie» είναι μια σκωτσέζικη λέξη που παραδοσιακά σημαίνει «σφίγγω» ή «αγκαλιάζω», αλλά έχει πάρει διαφορετικό νόημα τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το «Coorie»; Όλα έχουν να κάνουν με την απλότητα και την ισορροπία
Η Gabriella Bennett, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του Coorie», λέει ότι η λέξη «χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα αίσθημα δροσερής, σύγχρονης ματιάς, που κοιτάζει προς τα εμπρός, ενώ παράλληλα σέβεται τις παλαιότερες παραδόσεις μας».

«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να οδηγηθούμε σε μία πιο ήσυχη ύπαρξη, όπου το ατελείωτο κυνηγητό για την καριέρα και τη δουλειά θα αντισταθμίζεται από μικρές απολαύσεις», έγραψε η εφημερίδα The Times. Η αποφυγή του άγχους και των πιέσεων του σύγχρονου κόσμου στην αναζήτηση για κάτι απλούστερο. Αυτή είναι η ουσία.

Σε αντίθεση με το Hygge, το οποίο είναι περισσότερο μια ζεστή και οικεία ευχαρίστηση, και το Còsagach, το οποίο επικεντρώνεται περισσότερο στο αισθανόμαστε άνετοι, προστατευμένοι ή χαλαροί, το Coorie αγκαλιάζει το ύπαιθρο και τις εξωτερικές δραστηριότητες στη φύση.

Σύμφωνα με το Coorie, η ευτυχία βρίσκεται σε μία βόλτα στα σκωτσέζικα Highlands ή στο να περάσουμε την Κυριακή μαγειρεύοντας το δικό μας φαγητό. Στη συνέχεια να τυλιχτούμε ζεστά με μία μαλακή καρό κουβερτούλα και να αράξουμε ήσυχα μπροστά από μία ζεστή φωτιά στο τζάκι σε μία pub με ένα ουίσκι κουβεντιάζοντας χαλαρά… μέχρι την αυγή!

Η συνάδελφός της, η δημοσιογράφος και δικηγόρος Anna Pursglove, ανακάλυψε το Coorie, όταν μετακόμισε με την τετραμελή οικογένειά της από το Λονδίνο στα σκωτσέζικα χάιλαντς για καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Το Coorie αγκαλιάζει όλα τα πράγματα της Σκωτίας για να μας ωθήσει να βρούμε μια αίσθηση βαθιάς ευτυχίας», έγραψε στην Daily Mail.

Για εκείνη, είναι μια αίσθηση ότι «αποτελούμε μέρος από κάτι πολύ, πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό μας, επειδή η ύπαιθρος στη Σκωτία δίνει την εντύπωση της απλωσιάς και ταυτόχρονα είναι ένας κόσμος των άκρων».

Η Anna Pursglove λέει ότι δεν αναλώνεται πλέον με τα μικρά και τετριμμένα πράγματα, εργάζεται λιγότερες ώρες και δεν είναι μόνιμα κολλημένη στο κινητό της, επειδή είναι πολύ πιο παρούσα και γνωρίζει τον μικρό χώρο που καταλαμβάνει στον κόσμο.

Αλλά, δεν είναι για όλους! «Η κύρια διαφορά είναι ότι η ζωή που κατανέμεται στις 24 ώρες δεν έχει εφαρμογή εδώ», γράφει. «Η ιδέα να έχεις ό, τι θέλεις, ακριβώς όταν το θέλεις, δεν ισχύει ακριβώς».

Φυσικά, η ιδέα του Coorie δεν είναι να πάρουμε τα… σκωτσέζικα βουνά και τις λίμνες αλλά να φροντίζουμε για μικρές αποδράσεις από την πόλη στη φύση, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε μικρές στιγμές ηρεμίας και χαράς. Να φτιάξουμε κάτι και να το πάρουμε για ένα πικ νικ στην κοντινή εξοχή… Πώς σας ακούγεται όλο αυτό;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ