Έρπητας ζωστήρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Ο έρπητας ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν. Κάθε άτομο έχει 1 στις 4 πιθανότητες να πάθει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ειδικότερα, για άτομα µε χρόνια νοσήματα (όπως για παράδειγμα σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσο, κατάθλιψη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου) η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται σημαντικά. Η εμφάνιση του έρπητα ζωστήρας μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στο παρελθόν.

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας

Ο έρπητας ζωστήρα είναι μία ιογενής νόσος που εμφανίζεται σε όσους έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ανεμοβλογιά. Ο ίδιος ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, προκαλεί και τον έρπητα ζωστήρα. Καθώς ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση σε κάποια νευρικά κύτταρα, όταν βρει την ευκαιρία ενεργοποιείται ξανά προκαλώντας τον έρπητα ζωστήρα. Ένα υγιή άτομο έχει 15-25% πιθανότητα να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών.

Συμπτώματα έρπητα ζωστήρα

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρά καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο σοβαρός είναι ο έρπητας ζωστήρα.

Στα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Έντονος πόνος και ευαισθησία σε συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.
  • Πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση ή ρίγος.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές και κοιλιακό άλγος.
  • Φυσαλίδες που δημιουργούνται επάνω στο εξάνθημα και στη συνέχεια σπάνε και επουλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει θεραπεία;

Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να θεραπευτεί σε μικρό χρονικό διάστημα με αντιϊκά φάρμακα, τα οποία αν χορηγηθούν άμεσα μειώνουν αρκετά και τον πόνο. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος φαρμάκων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η θεραπεία του κάθε ασθενή ποικίλει ανά περίπτωση. Για να θεωρηθεί αποτελεσματική η θεραπεία με τα φάρμακα θα πρέπει να ξεκινήσει σε διάστημα 72 ωρών από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Η πιο κοινή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρας είναι η μεθερπητική νευραλγία. Συνοδεύεται από έντονο πόνο που εκδηλώνεται εξαιτίας της βλάβης στα νεύρα λόγω του ιού. Η μεθερπητική νευραλγία θεραπεύεται δύσκολα και ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Μπορεί να προληφθεί;

Ο έρπητας ζωστήρα μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού καθώς μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να βοηθήσει στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα. Το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κρατώντας τον ιό αδρανή και  προστατεύοντας τον οργανισμό. Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, έτσι και το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, μπορεί να μην προστατεύσει στο έπακρο όλους όσους το κάνουν. Ωστόσο, εάν έχει γίνει εμβολιασμός και μετά εκδηλωθεί έρπητας ζωστήρα, το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει θετικά μειώνοντας την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ