Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ με σκληρές κατηγορίες κατά του προέδρου της Καταλονίας


Ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, είναι υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και δέχθηκε τα πυρά του Σάντσεθ πως δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της ανεξαρτησίας. Βαρκελώνη: Στους δρόμους και πάλι χιλιάδες αυτονομιστές [pics]

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κιμ Τορα, τον κατηγορεί πως «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας και του ζήτησε να καταδικάσει κατηγορηματικά τις ταραχές.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια της παρουσίας του στη Βαρκελώνη για να συναντηθεί με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Η Βαρκελώνη ζει εδώ και επτά μέρες μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις μετά την φυλάκιση την προηγούμενη εβδομάδα, εννιά καταλανών αυτονομιστών που κρίθηκαν ένοχοι για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2017 για ανεξαρτησία.

Πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του στην έδρα της αστυνομίας. Ο Σάντσεθ είπε στον Τόρα πως η δουλειά του ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στις παρατάξεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Η συμπεριφορά σας τις λίγες τελευταίες ημέρες ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή.

Ο Τόρα ανέφερε σε δήλωσή του το σαββατοκύριακο πως ανέκαθεν καταδίκαζε τη βία και επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αποφεύγει τον διάλογο. Απαντώντας σήμερα στην επιστολή του Σάντσεθ, ο Τόρα ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις». Στη γραπτή απάντησή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του, δεν γίνεται αναφορά στη βία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τόρα ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σάντσεθ τόσο προχθές, Σάββατο, όσο και χθες, Κυριακή, όπως το αίτημά του απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος ERC που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και έχει συμμαχήσει με τον Τόρα, καταδίκασε σήμερα τον πρωθυπουργό επειδή δεν μιλάει απ’ ευθείας στην καταλανική κυβέρνηση.

«Ο Σάντσεθ αρνείται τον διάλογο για πολλοστή φορά. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον λαό της Καταλονίας», δήλωσε η Μάρτα Βιλάλτα Τόρες.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ