Στο μυαλό του σφαγέα Ερντογάν: Μετά τη Συρία βάζει στο μάτι Αιγαίο και Κύπρο


Ποιες οι επόμενες κινήσεις του αιμοσταγούς «σουλτάνου» – Γιατί μόλις… ξεμπερδέψει με τη Συρία θα στραφεί προς τα μόνιμα ανοικτά μέτωπα

Από την πρώτη στιγμή της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, στην Αθήνα κυριάρχησε η ανησυχία.

Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές και διεθνολόγοι μιλούν τις τελευταίες ημέρες για τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία φυσικά δεν σταματούν στη βόρεια Συρία.

Είναι προφανές πως από τη στιγμή που ο «σουλτάνος» θεωρεί νικηφόρα την πορεία του στη Συρία, δεν θα σταματήσει εκεί. Η… όρεξη του αιμοσταγούς Ερντογάν άνοιξε και εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα στραφεί προς τα μόνιμα ανοικτά μέτωπα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέραν από τα δεδομένα, που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν κι αυτά που προ πολλού έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ από την επεκτατική δύναμη, την Τουρκία, και είναι αυτά που καθορίζουν τα επόμενα βήματα και στα… δικά μας θέματα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πρώτον, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποταχθεί στις επιδιώξεις της. Κοντολογίς, να καταστεί συμμέτοχος στα ενεργειακά και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουν συνεπώς να διενεργούν εργασίες, που σε κάποιες φάσεις θα είναι παράλληλες με αυτές των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Δεύτερον, η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 και η έναρξη γεωτρήσεων αποτελούν μέρος ενός παζλ κινήσεων που σιγά-σιγά συμπληρώνεται, ολοκληρώνοντας τον σχεδιασμό της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει πρόσφατα το 7 στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ.

Οι Τούρκοι προδήλως επιδιώκουν να εδραιώσουν την παρουσία τους και στη συνέχεια να τη νομιμοποιήσουν σύροντας την ελληνική πλευρά σε διαπραγμάτευση και μια συνολική συμφωνία.

Είναι σαφές πως η Τουρκία προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για να επιβάλλει τους όρους της στην ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά το Κυπριακό, η Τουρκία διαμηνύει πως το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και θέτει το μοντέλο της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών. Η συνομοσπονδία σαφώς και την εξυπηρετεί καθώς, θα παραμείνει το μόρφωμα που θα προκύψει εντός της Ε.Ε., ενώ θα ελέγχει και το ελληνοκυπριακό κρατίδιο.

Για την Τουρκία οποιοδήποτε μοντέλο προκύψει θα πρέπει να διασφαλίσει το μερίδιό της στο φυσικό αέριο. Ο ευρύτερος σχεδιασμός του καθεστώτος της Άγκυρας για την περιοχή θα προωθηθεί σταδιακά.

Είναι σαφές πως Ελλάδα, Κύπρος και Κούρδοι είναι οι εύκολοι στόχοι, όπως διαμηνύουν και διαλαλούν στην Τουρκία. Γι’ αυτό και είναι πιο επιθετική η Άγκυρα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως Αθήνα και Λευκωσία θα ακολουθήσουν τους βηματισμούς της κατοχικής δύναμης.

Άλλωστε οι… επιτυχίες της Τουρκίας δεν είναι μόνιμες!

Με πληροφορίες από: Hellasjournal.com


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ