«Βόμβες» Βρούτση για αναδρομικά και συντάξεις – Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους

Συντάξεις: Από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και έχουν καθαρογραφεί δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Open, τονίζοντας παράλληλα ότι αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019.

«Υπάρχουν όμως κι άλλες δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα οδηγηθούν στο ΣτΕ και εκεί το τοπίο είναι ακόμα γκρίζο, όπως το περίφημο 10μηνο. Όποτε όμως και αν υπάρξουν αποφάσεις αναδρομικών θα επιστραφούν όλα μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «φιλοδοξία μου είναι να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές του ασφαλιστικού. Να φέρουμε ένα ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό. Τρέχουμε πυρετωδώς για το νέο ασφαλιστικό και επιδίωξη είναι είτε ο φετινός Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος του 2020 να μας βρει με το νομοσχέδιο στα χέρια και να το καταθέσουμε στη Βουλή».

«Πάνω από 1 στους 3 θα δει αλλαγή με θετική επίδραση στην επικουρική του και 465.112 θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση, 52,5 ευρώ μεσοσταθμικά σε μηνιαία βάση και 630 ευρώ η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε ετήσια βάση. Δεν μπορούν να καταβληθούν από αυτόν τον μήνα οι αυξήσεις, αλλά θα δοθούν μαζί με τον νέο ασφαλιστικό νόμο και θα δοθούν και αναδρομικά», ανέφερε ο υπουργός για το «καυτό» θέμα των συντάξεων.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης έκανε αναφορά και στις εκκρεμείς επικουρικές, λέγοντας ότι είναι «τεράστιο θέμα και πρέπει να λυθεί μια για πάντα. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει αυτόνομο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις. Σημαντική μεταρρύθμιση η ψηφιακή σύνταξη. Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, υποθέσεων και εκκρεμοτήτων είναι 1.058.000».

Σχετικά με τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση, τη δεύτερη μετάβαση της μείωσης που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 (με τη μείωση στο 0,90%) και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτές οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 μονάδες θα αφορούν μόνο στην πλήρη απασχόληση».

Δείτε όσα είπε ο κ. Βρούτσης:

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here