ΕΥΔΑΠ: Αυτό ισχύει για τις αυξήσεις στο νερό – Τι απαντά ο διευθύνων σύμβουλος

Διευκρινίσεις έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ σχετικά με το αν θα γίνουν οι όχι αυξήσεις στην τιμή του νερού. Ο Χαράλαμπος Σαχίνης τόνισε πως η τιμή του νερού είναι εύλογη και δίκαιη δεν υπάρχει καμία πρόθεση αυτή να αλλάξει.

Αναφέροντας ότι το «νερό είναι δημόσιο αγαθό», υπενθύμισε την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο οφείλει να κατέχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λειψυδρίας στην Αττική», αλλά, όπως τόνισε, «λόγω κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Όπως είπε, ο κ. Σαχίνης, «αυτή τη στιγμή δεν ανεβαίνουν τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ» και ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες είσπραξης αυτών των χρεών, με ταυτόχρονη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων μέσω του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, προτεραιότητες της εταιρείας είναι πρωτίστως το καθαρό νερό, η ολοκλήρωση της σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, η εκτέλεση των έργων, η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, αναμένεται εξάμηνη παράταση της τρέχουσας σύμβασης παραχώρησης της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο, και όπως έκανε γνωστό, οι διαβουλεύσεις εξελίσσονται σε πολύ καλό κλίμα.250.000 άνθρωποι στην Ανατολική Αττική χωρίς αποχέτευση

Όσον αφορά την Ανατολική Αττική ανέφερε ότι 250.000 κάτοικοι δεν έχουν αποχέτευση, ενώ η Ελλάδα έχει πληρώσει από το 2015 μέχρι τώρα 23,5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και θα συνεχίσει να πληρώνει, εφόσον δεν ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης, 4,8 εκατομμύρια ετησίως, τονίζοντας ότι η εταιρεία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των έργων όσο το δυνατόν συντομότερα.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ, ήδη παρέλαβε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Σαλαμίνας, ενώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα Μέγαρα για το δίκτυο ύδρευσης.

Ο κ. Σαχίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διαγωνισμό του ΚΕΛ της Ψυτάλλειας καθώς έχουν ήδη καταθέσει προσφορές τρεις κοινοπραξίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε έναν «καλό διαγωνισμό», όπως είπε, καθώς 31 Μαρτίου του 2020 λήγει η ισχύουσα σύμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, «έχουμε ξεκινήσει πέντε έργα βελτιστοποίησης στην εταιρεία: τα συστήματα προμηθειών, IT, συστήματα και διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση διαδικασιών οικονομικών υπηρεσιών, και υπηρεσίες προς τους πελάτες».Νέα δίκτυα 900 χιλιομέτρων

Από την πλευρά του ο Τάσος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι η εταιρεία προχωράει σε νέα δίκτυα μήκους 900χλμ με επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σε βάθος πενταετίας, ενώ η συγχρηματοδότηση με τους δήμους φθάνει σε ποσοστό 90%.

Όπως έκανε γνωστό, θα δημιουργηθούν τρία νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) στην Αν. Αττική, ενώ θα συνδεθεί το αποχετευτικό σύστημα με το υπόλοιπο δίκτυο.

Τα έργα του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των Γλυκών Νερών, βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ενώ ολοκληρώνεται η φάση δημοπράτησης των έργων του δήμου Παλλήνης.

Τα έργα σε Ραφήνα, Αρτέμιδα πρόκειται να δημοπρατηθούν στο τέλος του έτους και τα έργα στο Μαραθώνα, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη αναβάθμισης και βελτιστοποίησης του ήδη υπάρχοντος δικτύου, που σε περιπτώσεις, ξεπερνάει τα 50 χρόνια ζωής.

Επίσης, ο κ. Τόσιος επεσήμανε την ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης της εταιρείας. Όπως είπε, «προσπαθούμε να αναπτυχθούμε βιώσιμα προστατεύοντας το περιβάλλον, τονίζοντας την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως το Internet of things και τους έξυπνους μετρητές».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για την ΕΥΔΑΠ».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ