Κομισιόν: Εξηγήσεις από Γαλλία και Ιταλία για τους προϋπολογισμούς του 2020


Διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν από το Παρίσι και τη Ρώμη για τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020. Οι Βρυξέλλες επικαλούνται «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας έλαβαν σχετικές επιστολές του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι οποίες  απευθύνονται στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον Ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους, οι δύο Επίτροποι επικρίνουν το γεγονός ότι “το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,0% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία”.

Για τη ακρίβεια, εάν δεν ληφθούν υπ΄όψιν οι συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας, η Γαλλία δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.Κομισιόν: “Κίτρινες κάρτες”

“Άρα, αυτή η (μηδενική) προσπάθεια αποκλίνει της απαιτούμενης βελτίωσης κατά 0,6% του ΑΕΠ”, γράφουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, υπενθυμίζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης.

“Το γαλλικό σχέδιο προϋπολογισμού δεν τηρεί ούτε τον ρυθμό αναφοράς της μείωσης του χρέους το 2020”, προσθέτουν οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Για την Ιταλία, το πρόβλημα έγκειται στο κολοσσιαίο χρέος – ποσοστιαία το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

“Το σχέδιο της Ιταλίας δεν τηρεί τον στόχο μείωσης του χρέους το 2020”, γράφουν οι Επίτροποι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντέδρασε γρήγορα υποσχόμενος “να δώσει στην Ε.Ε. όλες τις διευκρινίσεις”.

“Δεν ανησυχούμε. Είναι ένας αναγκαίος διάλογος με τις Βρυξέλλες τον οποίο δεν θα αποφύγουμε”, είπε.

Τέσσερις ακόμη χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους:

Το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και Φινλανδία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ