Συμφώνησαν Πούτιν – Ερντογάν: Εκεχειρία 150 ωρών, απομάκρυνση Κούρδων και κοινές περιπολίες


Ολοκληρώθηκαν έπειτα από πέντε ολόκληρες ώρες οι μαραθώνιες συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «τσάρος» και «σουλτάνος» συμφώνησαν για νέα εκεχειρία 150 ωρών, αλλά και για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην οποία θα περιπολούν Ρώσοι και Τούρκοι.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε πως ο Ερντογάν τού εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία, επισημαίνοντας πως οι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία παρανόμως πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

Ο «τσάρος» έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να βοηθηθούν περαιτέρω οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, υπογραμμίζοντας ότι Ρωσία και Τουρκία βρήκαν καθοριστικές λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστήριξε και πάλι ότι πρέπει να ξεκινήσει ευρύς διάλογος μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού.

«Δεν θέλουμε επικράτεια άλλης χώρας. Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι Μόσχα και Άγκυρα δεν θα επιτρέψουν αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Συρία.

«Όλες οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία πρέπει να αποσυρθούν εκτός της ζώνης 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως Ρωσία και Τουρκία ξεκινούν κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ