Δημοσιογράφος καταδικάστηκε για “κατασκοπεία” υπέρ του Κιέβου

Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν την Τρίτη (22.10.2019) ότι ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, συνεργάτης αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για «εξτρεμιστικές ενέργειες» και «κατασκοπεία» υπέρ του Κιέβου.

Ο δημοσιογράφος Στανισλάφ Ασέγιεφ, 30 ετών, ήταν ανεξάρτητος συνεργάτης της ουκρανικής υπηρεσίας του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Το RFE/RL καταδίκασε αμέσως την απόφαση και απαίτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

“Ο Στανισλάφ είναι δημοσιογράφος, προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Τζέιμι Φλάι.Είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη του δημοσιογράφου

Ο δημοσιογράφος εξαφανίστηκε το 2017, ενώ έκανε ρεπορτάζ στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR). Μετά από πολλές εβδομάδες σιωπής, οι αυτονομιστικές αρχές παραδέχτηκαν τελικά ότι τον είχαν προφυλακίσει.

Ο Ασέγιεφ είχε εργαστεί σε διάφορα ουκρανικά ΜΜΕ και συχνά χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα (για παράδειγμα “Στανισλάφ Βάσιν”) για λόγους ασφαλείας.

Τον Αύγουστο, το “Ανώτατο Δικαστήριο της DNR” τον έκρινε ένοχο για “κατασκοπεία” και για τη συγκρότηση “εξτρεμιστικής κοινότητας”, όπως έγινε γνωστό από το επίσημο πρακτορείο των αυτονομιστών DAN.

Δεν διευκρινίστηκε για ποιο λόγο κρατήθηκε μυστική αυτή η απόφαση για τρεις μήνες.

Εκτός από την ποινή των 15 ετών, του απαγορεύτηκε επίσης να δημοσιογραφεί για διάστημα δυόμισι ετών.

Σύμφωνα με το DAN, ο Ασέγιεφ “μετέφερε” πληροφορίες στις ουκρανικές υπηρεσίες σχετικά με τις βάσεις των αυτονομιστών μαχητών.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την απόφαση των αυτονομιστικών αρχών και ζήτησε να αποφυλακιστεί ο δημοσιογράφος.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ