Ψήφος αποδήμων: Περιμένουν το τελικό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


Η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης που θα προτείνει η κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων και η οποία θα συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, θα κρίνει την τελική στάση που θα κρατήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στο θέμα αυτό.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, επιφυλάχθηκαν να καθορίσουν τη στάση τους αφού πρώτα δουν να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο οι διακηρύξεις του υπουργού Εσωτερικών στη διακομματική επιτροπή. «Μόνον εφόσον αυτό γίνει πράξη, θα μπορέσουμε να μιλάμε για υπερψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Κοντά στο οριστικό «ναι» για την ψήφο των αποδήμων

Οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών προβλέπουν:

– Αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος).

– Ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

–  Να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει (με επαρκή επίσημα έγγραφα) τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.

– Να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ.

Με τη λογική ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν ότι περιμένουν να δουν αποτυπωμένη την τελική πρόταση από τον Τάκη Θεοδωρικάκο για να μπορούν να μιλήσουν για τελική συμφωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συγκλίσεις και συναίνεση στη βάση αρχών και συγκεκριμένα να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και όχι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχειρούσε η ΝΔ με τις προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει» ανέφεραν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην διακομματική επιτροπή Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.

– Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

«Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας  για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη (30.10.2019) στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αφού ανέφερε ότι από την πλευρά του Περισσού δεν υπάρχει καμία συμφωνία καθώς και αυτοί περιμένουν την συνταγματική θωράκιση της πρότασης δήλωσε: «Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναπτύξαμε για μία ακόμα φορά την πάγια και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις: Την αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι την επιστολική ψήφο, που έγινε αποδεκτό, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε μιλάμε για τους νέους. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ