Αρκτική: Το λιώσιμο των πάγων έφερε στο φως 5 νέα νησιά


Τα νησιά είναι διαφόρων μεγεθών με το σύνολο της επιφάνειάς τους να είναι όσο 10 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Τον Σεπτέμβριο χάθηκαν 197 δις τόνοι πάγου που είναι ίσοι με 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών Διαστάσεων.
Τι θα συμβεί στον πλανήτη αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το λιώσιμο των πάγων.

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική. Η ανακάλυψη έγινε κατά τύχη μετά το λιώσιμο των πάγων. Οι Ρώσοι τα είχαν εντοπίσει αρχικά το 2016 μέσω δορυφόρου αλλά η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια αποστολής στην περιοχή. Τα νέα αυτά νησιά είναι κοντά στον παγετώνα Vylki και στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya που είναι στον Αρκτικό Ωκεανό βορειοδυτικά της ρωσικής ενδοχώρας. Τα νησιά είναι διαφόρων μεγεθών με το σύνολο της επιφάνειάς τους να είναι όσο 10 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Η ανακάλυψη αυτή έγινε λόγω του λιωσίματος των πάγων», είπε ένας από τους ερευνητές της αποστολής ο Αλεξάντρ Μοισέγεφ. Είπε ακόμα ότι αφού χαρτογραφήθηκαν τα νησιά θα καταγραφούν και επίσημα και θα τους δοθούν ονόματα.

Από το 2015 έως το 2018 το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη πάνω από 30 νέων νησιών ακρωτηρίων και Κόλπων στα δυο αρχιπελάγη Novaya Zemlya και Franz Josef Land.

Μια σπουδάστρια, η Μαρίνα Μιγκούνοβα εντόπισε πρώτη τα 5 νέα νησιά το 2016 γράφοντας την διατριβή της σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.Τώρα, εργάζεται ως ωκεανογράφος για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτή η ανακάλυψη ακολουθεί εκείνη που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην Αρκτική από την πλευρά του Καναδά με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί γη που ήταν κρυμμένη για τουλάχιστον 40.000 χρόνια.Γιατί δεν πανηγυρίζουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες δεν πανηγυρίζουν πάντως για την ανακάλυψη αυτή γιατί είναι απόρροια του λιωσίματος των πάγων και της κλιματικής αλλαγής. Η Αρκτική υπερθερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στον ίδιο τον κύκλο της ζωής και να απειλήσει όλο τον πλανήτη.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Γροιλανδία έχει 11 δις τόνους πάγου μόνο μέσα σε μια ημέρα τον Αύγουστο μετά από μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ. Τον Σεπτέμβριο χάθηκαν 197 δις τόνοι πάγου που είναι ίσοι με 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών Διαστάσεων.

Τον περασμένο Αύγουστο οι επιστήμονες αποχαιρέτισαν για πάντα τον Okjökull, τον πρώτο παγετώνα της Ισλανδίας που χάθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς το λιώσιμο των πάγων το επίπεδο της θάλασσας θα μπορούσε να εκτοπίσει το ένα πέμπτο του παγκόμσιου πληθυσμού έως το 2100. Νησιωτικά κράτη όπως οι Μαλδίβες θα βυθιστούν κάτω από το νερό και εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πόσιμο νερό και τροφή, ενώ η ρύπανση και οι επιδημίες θα οδηγήσουν σε παγκόσμιες κρίσεις.

πηγή: CNN


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ