Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο


Ολοκληρώθηκε σήμερα η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975 από το μνημειακό του μαυσωλείο κοντά στην Μαδρίτη.

Η εποχή Φράνκο έχει αφήσει στην Ισπανία βαθιές πληγές που παραμένουν ακόμη ανοικτές 44 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του.  Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της Valle de los Caidos από οκτώ μέλη της οικογένειάς του.

photo Reuters

photo Reuters

photo Reuters

Οι απόγονοι του δικτάτορα φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του, το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.

Λίγες δεκάδες νοσταλγοί του καθεστώτος Φράνκο περίμεναν το φέρετρο παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων με συνθήματα όπως “ο Φράνκο δεν θα πεθάνει ποτέ” ενώ ένας από τους συγκεντρωμένους δήλωσε πως “έσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό”.Η κατασκευή της Κοιλάδας των Πεσόντων

Η διαταγή για την κατασκευή της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων) δόθηκε από τον Φράνκο το 1940, μετά την «ένδοξη Σταυροφορία» του κατά των «χωρίς Θεό» Δημοκρατικών. Η κατασκευή διήρκεσε μία εικοσαετία και έγινε από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

photo Reuters

photo Reuters

photo Reuters
photo Reuters

Στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», ο Caudillo διέταξε την μεταφορά και τον ενταφιασμό στην τοποθεσία αυτή των λειψάνων 30.000 θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Φρανκιστών, αλλά και Δημοκρατικών που βγήκαν από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι οικογένειές τους. Από τον θάνατό του το 1975, ο τάφος του ήταν πάντα στολισμένος με λουλούδια.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ