Έσπερ: Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση με αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επέκρινε σήμερα την «αδικαιολόγητη» στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Συρία, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει.

Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση με αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή“, δήλωσε στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στις Βρυξέλλες, ένα κέντρο ερευνών, προτού αναχωρήσει για την έδρα του ΝΑΤΟ στην βελγική πρωτεύουσα.

“Ωστόσο δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του το 1952“, πρόσθεσε αλλά έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν!

“Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία για να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος. Σήμερα δεν έχουμε λύση, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”, διευκρίνισε.

Όσον αφορά για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ο Έσπερ ξεκαθάρισε ότι “η απόφαση για την απόσυρση λιγότερων από 50 στρατιωτών” ελήφθη μετά την απόφαση του Ερντογάν να διασχίσει τη μεθόριο με τη Συρία.

Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε 50 στρατιώτες ανάμεσα σε 15.000 στρατιώτες και την (κουρδική) πολιτοφυλακή. Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μπούμε σε μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε και σημείωσε: “Δεν είναι δυνατόν να αντιτάξουμε δυνάμεις σε αυτές ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ“.

“Κανένας δεν προσέφερε μια καλύτερη εναλλακτική λύση”, απάντησε επίσης στους επικριτές. Ο Έσπερ διαβεβαίωσε τέλος ότι η σχέση με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) “ήταν και είναι πάντα καλή. Η δέσμευσή μας απέναντί τους δεν αφορά την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους ή το να τους υπερασπιστούμε κατά της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια“, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ