Σάντσεθ: Η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο βάζει τέλος στην “ύβρη”

Η εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μνημειώδες μαυσωλείο του βάζει τέλος σε μια «ύβρη», σε μια «ανωμαλία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο κ. Σάντσεθ τόνισε πως “η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην ηθική ύβρη του εγκωμιασμού ενός δικτάτορα σε δημόσιο χώρο“, ολοκληρώνοντας έτσι κάτι που είχε θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του, αναφορικά με την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2018.

Μπαίνει έτσι τέλος σε μια “ανωμαλία για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο του μαυσωλείου αυτού σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης που έχουν κυβερνηθεί στο παρελθόν από δικτάτορες. photo Reutersphoto Reutersphoto Reuters

“Η δημόσια απόδοση τιμής σ’ αυτόν τον δικτάτορα ήταν κάτι παραπάνω από αναχρονισμός και ανωμαλία, ήταν προσβολή για τη δημοκρατία μας. Το κύρος της δημοκρατίας μας ενισχύεται τόσο στα δικά μας μάτια όσο και σε εκείνα ολόκληρου του κόσμου“, έκρινε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο “η σημερινή Ισπανία είναι καρπός της συγχώρεσης αλλά δεν μπορεί να είναι προϊόν της λήθης“.

Το λείψανο του Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975, μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο του Μινγκορούμπιο, στα βόρεια της Μαδρίτης, όπου είναι θαμμένη και η σύζυγός του.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here