Συρία: Αυτός είναι ο ηγέτης των Κούρδων το «κεφάλι» του οποίου θέλει ο Ερντογάν


Η Άγκυρα υποστηρίζει πως είναι ένας τρομοκράτης, ο οποίος συνδέεται με τους Kούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

«Οι αμερικανικές Αρχές πρέπει να εκδώσουν στην Τουρκία τον διοικητή των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όταν αυτός εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ αφού η Άγκυρα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι μεταχειρίζεται τον εν λόγω στρατιωτικό διοικητή ως «νόμιμη πολιτική προσωπικότητα».

Πρόκειται για τον Μαζλούμ Άμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.

Το πραγματικό του όνομα είναι Φερχάτ Αμπντί Σαχίν και γεννήθηκε γύρω στο 1967.

Μια ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών προέτρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει το ταχύτερο βίζα στον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να μπορέσει να πάει στις ΗΠΑ και να συζητήσει με αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκιούλ δήλωσε πως η Τουρκία θα απαιτήσει από τις αμερικανικές Aρχές να θέσουν υπό κράτηση τον Μαζλούμ μόλις αυτός εισέλθει στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε το αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη 16η Οκτωβρίου το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μυστική οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο.

Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μπήκε σε νέα φάση έντασης μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να έχει στον Λευκό Οίκο με τον Ερντογάν τη 13η Νοεμβρίου όντως θα γίνει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ