Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει με τη βία πρόσφυγες στη “ζώνη ασφαλείας”

Μπορεί ο Ερντογάν να θέλει να πείσει πόσο… καλός είναι και πόσο πολύ η Τουρκία προσέχει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της (κι ας τους χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης) αλλά η Διεθνής Αμνηστία είναι κόλαφος. Κατηγορεί την Άγκυρα πως απειλεί και ωθεί με τη βία ανθρώπους αυτούς στη «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει στα σύνορα.

Αφού κατάφερε να δημιουργηθεί η «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία (μετά την επιχείρηση κατά των Κούρδων και τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Ρωσία) ο Ερντογάν, τώρα, θέλει να στείλει εκεί τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Και φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να το κάνει ακόμη και δια της βίας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έκθεση κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας. Κατηγορεί την Τουρκία πως στέλνει με τη βία Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, στα σύνορα με τη Συρία, όπου θα δημιουργήσει τη «ζώνη ασφαλείας», παρόλο που οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει.

Στην Τουρκία βρίσκονται 3,6 εκατ. πρόσφυγες, άνθρωποι που αναγκάστηκαν από τον εμφύλιο στη Συρία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι οι άνθρωποι που συχνά πυκνά επικαλείται ο Ερντογάν για να εκβιάσει την Ευρώπη. Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησε και χθες ακόμα για να ειρωνευτεί την Ε.Ε.

Η Τουρκία θέλει να επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη “ζώνη ασφαλείας” που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους.

Click4more: Ερντογάν: Παραπονιούνται για 100 μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, στην Τουρκία έχουμε 4.000.000

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε είπαν ότι δέχονται απειλές ή αναγκάζονται με φυσική βία από την τουρκική αστυνομία να υπογράψουν έγγραφα όπου δηλώνουν ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνοαναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη», ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Αμνηστία πιστεύει ότι ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες, βασισμένη σε συνεντεύξεις που διενήργησε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά είπε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 20 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την Άγκυρα στην αναφορά της Αμνηστίας αλλά κατά το παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί ότι στέλνει Σύρους πίσω στην πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους.

Στους Σύρους που απελαύνονται λένε γενικά ότι δεν έχουν καταγραφεί ή ότι ζουν εκτός της τουρκικής επαρχίας όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την αναφορά, όπου προστίθεται πως άνθρωποι απελαύνονται επίσης και από επαρχίες στις οποίες είχαν καταγραφεί.

Click4more: Ο Ερντογάν απαιτεί από τις ΗΠΑ την παράδοση του επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων

Η Άννα Σι, ερευνήτρια της Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, δήλωσε πως στην Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ότι φιλοξένησε τόσους πολλούς Σύρους για πολλά χρόνια και προσέθεσε: «Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων».

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα η Τουρκία και Ρωσία προβλέπει ότι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα αποσυρθούν από μια λωρίδα 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και ότι θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκεί «με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο».

Click4more: “Ερντογάν, ο εξολοθρευτής” – Εξώφυλλο – “μαχαιριά” στον Τούρκο πρόεδρο

Απευθυνόμενος στους διεθνείς ηγέτες στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε φιλόδοξες προτάσεις για την οικοδόμηση δεκάδων νέων χωριών και πόλεων στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει σήμερα πως η ζωή θα «εξομαλυνθεί» στις συριακές συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν τώρα που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία θα ανοικοδομήσει δύο πόλεις που καταστράφηκαν έπειτα από χρόνια πολέμου, θα εγκαθιδρύσει δυνάμεις ασφαλείας και δικαστικό σύστημα εκεί και θα εργαστεί για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here