Θεοδωρικάκος: «Να βάλουμε τέλος στην αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του στην Ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ. 

«Είναι κεντρική προτεραιότητα να βάλουμε τέλος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την υλοποίηση αυτή της πολιτικής μας επιλογής, θεσπίστηκε ο νόμος 4622/2019, που προβλέπει τη σύσταση, σε κάθε Υπουργείο, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, με βάση τις καλές εθνικές πρακτικές αλλά και τα διεθνή επαγγελματικά πρότυπα για τον εσωτερικό έλεγχο, εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από το υπουργείο Εσωτερικών με τη στήριξη της γαλλικής τεχνικής βοήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική φάση του έργου με την υποστήριξη 16 φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (15 δήμων και μιας περιφέρειας) στην ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε «αυτούς τους μήνες, φίλες και φίλοι, έγιναν πάρα πολλά. Όμως, ο δρόμος είναι μακρύς, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και να λάμψει επιτέλους η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Το σύνθημα «διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Και χρειάζονται βεβαίως ορθολογικές και καινοτόμες πολιτικές και δράσεις».

Η εφαρμογή αυτής της πολιτική, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να ξεκινήσεις «από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ίδιο το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό η ανοχή σε δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που παραβαίνουν το καθήκον τους με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υποχρεωτικό να τελειώσει. Στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, μία διαφορετική σχέση του κράτους με τον πολίτη. Διαφάνεια, αλληλεγγύη, αξιοκρατία, είναι οι αρχές τις οποίες υπηρετούμε».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ