Brexit: Γιατί οι Εργατικοί φοβούνται τις πρόωρες εκλογές


Η διστακτικότητα του Εργατικού κόμματος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και να δεχτεί πρόωρες εκλογές ώστε να τον νικήσει, φαίνεται ότι ξεπερνά τους φόβους ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από δύο διαφορετικά στρατόπεδα εντός του κόμματος, από μερίδα βουλευτών, που του ζητά να αποδεχθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για άμεσες πρόωρες εκλογές, και από άλλους, που εκφράζουν την αγωνία ότι, εάν γίνουν οι εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, θα εγκαταλειφθεί η ιδέα ενός δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν τοποθετείται ξεκάθαρα, εάν θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές, ούτε ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει μία μεγάλη παράταση. Η επίσημη θέση του κόμματος παραμένει ότι θα δεχτεί τις εκλογές μόλις διασφαλιστεί ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και δεν εξηγείται ποιες είναι οι διαβεβαιώσεις που θεωρεί ότι διασφαλίζουν κάτι τέτοιο. 10% η διαφορά από τους Συντηρητικούς

Πάντως, υπάρχουν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που ασκούν τη δική τους επιρροή, καθώς αφήνουν το κόμμα πίσω από αυτό των Συντηρητικών, κατά τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη πρόθεση ψήφου της Britain Elects, οι Συντηρητικοί διατηρούν ένα μεγάλο προβάδισμα, με ποσοστό 35%, ενώ το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθεί με 25% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 18%. Στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα του Brexit με 11% και στην πέμπτη το κόμμα των Πρασίνων με 4%. Η διαφορά αυτή σε ποσοστά μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων μεταφράζεται σε πρόβλεψη της Electoral Calculus για τις επόμενες εκλογές σε μία πλειοψηφία ψήφων των Συντηρητικών που φτάνει περίπου το 60%.

Brexit: Τις εκλογές στη Βρετανία θα περιμένει η Ε.Ε.

Η ανάλυση της ίδιας εταιρίας στις προβλέψεις της ανά περιφέρεια δείχνει ότι οι Συντηρητικοί μπορεί να χάνουν έδρες στη Σκωτία από το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) και στα νοτιοδυτικά από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά κερδίζουν έδρες από τους Εργατικούς στην Ουαλία, στο Γιόρκσαϊρ, στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και στα δυτικά και ανατολικά Μίντλαντς.Τα πάει καλύτερα από την Μέι

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία για το Brexit του Μπόρις Τζόνσον είχε ευρύτερη αποδοχή, τουλάχιστον στους Τόρις, από αυτή της προκατόχου του, της Τερέζα Μέι, η εταιρία δημοσκοπήσεων Deltapoll πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ικανότερος να ενώσει την βάση των μελών του Συντηρητικού κόμματος. «Οι ψηφοφόροι του leave εμπιστεύονται τον Τζόνσον με ένα τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εμπιστεύονταν την Τερέζα Μέι. Η αίσθησή μας είναι ότι λίγοι ψηφοφόροι του leave θα κατηγορήσουν βραχυπρόθεσμα τον πρωθυπουργό για την τελευταία παράταση του Brexit» αναφέρει ο διευθυντής της εταιρίας, Τζό Τουίμαν.

Έρευνα της Deltapoll έδειξε ότι το 32% των Βρετανών πολιτών στηρίζει την συμφωνία του για το Brexit και ότι το 29% διαφωνεί, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό (39%) δηλώνει αναποφάσιστο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ