Creta Farms: Και τώρα η ώρα των μνηστήρων. Ηχηρά ονόματα


Σε θέση «μάχης» μπαίνουν οι «μνηστήρες» της Creta Farms, καθώς μετά το αίτημα, προς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, για προσφυγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, πλέον ο χρόνος για να περάσει η εταιρεία στα χέρια νέου επενδυτή, έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Από τις αρχές Νοεμβρίου – κι εφόσον δεν υπάρξει παράταση – οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Σύμφωνα με τη διαδικασία εξυγίανσης, εφόσον η προσφυγή στο άρθρο 106α γίνει δεκτή, τότε θα υπάρξει δίμηνη προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές

Παρατηρητές στις εξελίξεις, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, στέκονται, οι πρώην βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης και Μανώλης Δομαζάκης, που ευελπιστούν, ότι μόλις ξεκινήσει η «νέα εποχή» για την Creta Farms, θα αποκτήσουν πάλι ενεργό ρόλο στην εταιρεία. Ο καθένας απ’ αυτούς, γνωρίζει, ότι το μέλλον του στην αλλαντοβιομηχανία, θα εξαρτηθεί από τον επενδυτή, που τελικά θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, γι’ αυτό και πληροφορίες αναφέρουν, ότι, ήδη, ο καθένας για λογαριασμό του, επιχειρεί να προσεγγίσει τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Δομαζάκης, τάσσεται υπέρ της επιλογής του ομογενή από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρου Δουζόγλου. Στην ελληνική αγορά, ο μεγαλοεπιχειρηματίας που την κύρια δραστηριότητα του την αναπτύσσει στην Νότια Αμερική, έχει ταυτίσει το όνομά του στην ελληνική αγορά με επενδύσεις στο ξενοδοχειακό real estate, καθώς έχει αποκτήσει έξι ξενοδοχεία σε Μύκονο, Καστέλα, κέντρο της Αθήνας και Κηφισιά,, κάνοντας την αρχή από το Πεντελικόν και συνεχίζοντας με το Λητώ στη Μύκονο. Ωστόσο, στη Βενεζουέλα, όπου διατηρεί την έδρα των επιχειρήσεών του, ο Θ. Δουζόγλου, ασχολείται με επιχειρήσεις που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων, κι αυτός ήταν και ο λόγος που ενδιαφέρθηκε για την Creta Farms. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν, ότι ο Θ. Δουζόγλου είναι διατεθειμένος να ζητήσει μικρότερο κούρεμα των χρεών, σε σχέση με τους υπόλοιπους «μνηστήρες», ενώ την προτίμησή του για να συνεργαστεί με τον Κ. Δομαζάκη, είχε εκφράσει δημοσίως, προτού η «τύχη» της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, ανατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες.

Στην ενίσχυση της θέσης που έχει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας στην ελληνική αγορά, αποβλέπει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επίσης μεγαλομέτοχος της Chipita. Στον απόηχο των αρνητικών ειδήσεων, εξαιτίας της εμπλοκής της εμπλοκής του ονόματος του Γιώργου Νίκα (πρώην προέδρου της εταιρείας) σε οικονομικό σκάνδαλο της Αμερικής, τώρα ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, εστιάζει στο μέλλον της Νίκας, επιδιώκοντας, με την απόκτηση της Creta Farms, να δυναμώσει τη θέση της εταιρείας στην αγορά αλλαντικών.

Ενόψει δε, της διαδικασίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Δημήτρη Βιντζηλαίο της Λακωνικής Τροφίμων και δεν αποκλείεται οι δύο εταιρείες, να υποβάλλουν από κοινού προσφορά. Εξάλλου, οι δυο τους, είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών (Νίκας και Λακωνική Τροφίμων) στο παρελθόν, καθώς, οι δύο εταιρείες όχι μόνο δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο, τα αλλαντικά και ευρύτερα τα τρόφιμα, αλλά έχουν ιδρυθεί και από τον ίδιο άνθρωπο, τον Παναγιώτη Νίκα.

Κινητικότητα επίσης, παρατηρείται στα γραφεία των δύο μεγάλων επενδυτικών ομίλων, που επίσης ενδιαφέρονται για την Creta Farms. Πρόκειται για τη Lime Capital Partners, που στην Ελλάδα έχει δώσει το παρόν από το 2012, όταν εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αλλά και για το αμερικανικό fund HIG, που επενδύει σε μικρομεσαίες ανερχόμενες εταιρείες και στην Ελλάδα. Η παρουσία της HIG στην ελληνική αγορά, έχει γίνει αισθητή, λόγω του ότι εξαγόρασε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, ενώ το αμερικανικό fund, είχε πρωταγωνιστήσει επίσης, στη διάσωση της ΜαΪλλης, καθώς και στο εγχείρημα διάσωσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της αυτοκινητοβιομηχανίας Σαρακάκης.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ