Ο Μητσοτάκης στο… “Δρόμο του Μεταξιού”: Οι προσδοκίες από το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα


Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s έφερε ασφαλώς χαμόγελα στο Μαξίμου, αφού εδώ και καιρό μια αναβάθμιση από διεθνή οικονομικό οίκο ήταν το μοναδικό που έλειπε από την κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη θετική εικόνα που επιβεβαιώνει την οριστική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Έναν δρόμο, ο οποίος περνά μέσα από την Κίνα, όπου θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το ταξίδι γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή έκθεση China International Import EXPO 2019 (3-6/11), ενώ θα τον συνοδεύουν εκπρόσωποι περισσότερων από 60 Ελληνικών επιχειρήσεων σε διάφορους και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως: ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, αγροδιατροφή. Ενδεικτικά: ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, Όμιλος Κοπελούζου, Quest, Goldair Cargo, Eurobank, Alpha Bank, Iktinos Hellas, Bright, Apivita, Korres, Intermed, Kleeman, Γιώτης, Λουξ, Τσάνταλης, Λαζαρίδης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Κολιός κτλ.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με περισσότερους από 200 εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, με σκοπό τη δυνατότητα συνεργασίας. Επίσης, στις 4 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών, και του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei.

Η επίσκεψη πάντως έχει και πολιτική διάσταση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Ελλάδα είναι από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών έχει ξεκινήσει με το Σχέδιο Δράσεων από το 2017 και αναμένεται να συμφωνηθεί η διεύρυνσή της για την περίοδο 2020-2022.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει θα συστήσουν την Ελλάδα ως μια χώρα δυναμική που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές της, τον μεγάλο της ορυκτό πλούτο και τη μεσογειακή ομορφιά της.

Έτσι, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, τα logistics και τις εμπορικές μεταφορές – όπου, άλλωστε, έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το κινεζικό ενδιαφέρον, μέσω της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, εκτός του τουρισμού, όπου η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη, μεγάλο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα 2/3 των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί σύμφωνα με αυτό αναλογούν σε Κινέζους πολίτες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί, τέλος, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να διευκολύνει τις επενδύσεις, αλλά και να ισχυροποιήσει τον τραπεζικό τομέα και τη ρευστότητα στην αγορά μέσα από το σχέδιο «Ηρακλής» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το περίπτερο της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης, σκοπός είναι η συνολική προβολή της χώρας. Θα παρέχονται πληροφορίες για επιχειρηματικές συνεργασίες, θα μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί μέσω εικονικής πραγματικότητας στα ελληνικά νησιά, ενώ θα υπάρχει και μπαρ ελληνικής γαστρονομίας και δύο εκθέσεις κοσμημάτων και αντιγράφων αρχαιοτήτων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ