Έσεξ: Παραμένει το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα των 39 θυμάτων του «φορτηγού του θανάτου»


Με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής νέα παιδιά, ηλικίας 19 έως 26 ετών, μπήκαν στο «φορτηγό φέρετρο» προκειμένου να ταξιδέψουν μέχρι την Μεγάλη Βρετανία ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν στείλει έγγραφα στο Βιετνάμ ώστε οι αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν ελέγχους για τέσσερις από τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν την Τετάρτη (23/10) νεκροί σε φορτηγό έξω από το Λονδίνο.

Στον ιστότοπο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπούι Τανχ Σον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι φάκελοι παραδόθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Βιετνάμ για «συντονισμό της διαδικασίας ταυτοποίησης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών δημιουργεί φακέλους για τα πιθανά θύματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι Βιετναμέζοι πολίτες ήταν μεταξύ των θυμάτων», τόνισε ο Σον.

Στο μεταξύ αργότερα σήμερα θα παρουσιαστεί μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον δικαστηρίου ο 25χρονος Μόρις Ρόμπινσον, ο οδηγός του φορτηγού, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί 39 κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, συνομωσία για συνδρομή σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα χρήματος.

Παράλληλα η αστυνομία του Έσεξ επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας που συνελήφθη το Σάββατο (26/10) στο Δουβλίνο από την ιρλανδική αστυνομία για άλλη υπόθεση ενδεχομένως να συνδέεται με το περιστατικό.

Αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί ερευνητές συμμετέχουν στη μεγαλύτερη διαδικασία ταυτοποίησης θυμάτων στην ιστορία της βρετανικής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι, αλλά πολλές οικογένειες από το Βιετνάμ έχουν εκφράσει φόβους ότι υπάρχουν συγγενείς τους μεταξύ των νεκρών.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Τα θύματα ανακαλύφθηκαν γυμνά ή με ελάχιστα ρούχα, ενώ τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ίχνη αίματος στις πόρτες που αποδεικνύουν απελπισμένα χτυπήματα για βοήθεια. Εντοπίστηκε επίσης ίχνος από παχύρρευστο σάλιο, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αφρός που προήλθε από το στόμα των θυμάτων.

Το BBC δημοσιοποίησε ότι έχει έρθει σε επαφή με έξι από τις οικογένειες που φοβούνται ότι οι συγγενείς τους είναι μεταξύ των νεκρών. Ενώ μερικοί έχουν παραδεχτεί ότι πλήρωσαν τα «τέλη λαθρεμπορίου». Και οι 39 έχουν μεταφερθεί από τo Tilbury στο νοσοκομείο Broomfiled.

Η Άννα Μπουί Τζι Νουνγκ, 19 ετών, από το Βιετνάμ πλήρωσε έναν πράκτορα πάνω από 10.000 δολάρια με την ελπίδα να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί ως τεχνίτρια των νυχιών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική Mirror.

Η Pham Thi Tra My, 26 ετών, από το Βιετνάμ έστειλε στη μητέρα της μια σειρά από μηνύματα που της έλεγε ότι την «αγάπησε» και «πεθαίνει επειδή δεν μπορούσε να αναπνεύσει».

O Nguyen Dinh Luong, 20 ετών. Ο πατέρας του είπε ότι ο γιος του πριν από δύο εβδομάδες σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Βρετανία από τη Γαλλία, όπου ζούσε παράνομα από το 2018.

O Nguyen Dinh Tu είχε ζητήσει πριν από μερικούς μήνες από τη σύζυγό του Hoang Thi Thuong να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει 14,000 δολάρια για να καλύψει το κόστος ενός παράνομου ταξιδιού από τη Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελεύθεροι με εγγύηση τρεις συλληφθέντες

Τρία πρόσωπα, που είχαν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα για τον θάνατο 39 ανθρώπων σε κοντέινερ φορτηγού, αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας του Έσεξ.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το Ουόρινγκτον της βόρειας Αγγλίας αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, ενώ ένας άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία.

Οι κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του φορτηγου, του 25χρονου Μορίς Ρόμπινσον, για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, λαθραία διακίνηση ανθρώπων, υποβοήθηση της παράτυπης μετανάστευσης και ξέπλυμπα χρημάτων απαγγέλθηκαν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το περασμένο Σάββατο (26/10). Σήμερα, Δευτέρα (28/10), ο 25χρονος οδηγός εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω σύνδεσης βίντεο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή και αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, περιλαμβάνονται η τελευταία δηλωμένη ιδιοκτήτρια του φορτηγού Scania, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει το κοντέινερ ψυγείο όπου ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, και ο σύζυγός της. Και οι δύο είναι ηλικίας 38 ετών.

Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έθεσαν ερωτήσεις στο ζευγάρι πριν αυτό συλληφθεί, αμφισβητούν οποιαδήποτε ανάμιξή τους και υποστηρίζουν πως είχαν πουλήσει το φορτηγό πριν από λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Το άλλο πρόσωπο που αφέθηκε ελεύθερο είναι ένας 46χρονος άνδρας, και όχι 48 ετών, όπως ανέφερε μέχρι τότε η αστυνομία, ο οποίος είχε συλληφθεί την Παρασκευή στο λονδρέζικο αεροδρόμιο του Στάνστεντ.

Τρία τελικά τα φορτηγά;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Sky News, το φορτηγό με τους 39 νεκρούς δεν ήταν το μοναδικό. Αντίθετα φαίνεται πως επρόκειτο για μέρος κονβόι που μετέφερε περισσότερους από 100 μετανάστες στη Βρετανία.

Το αγγλικό δίκτυο αναφέρει πως τα άλλα δυο φορτηγά πιθανότατα έχουν φτάσει στον προορισμό τους.

Βάση στον συγκεκριμένο ισχυρισμό δίνει και ένα καθολικός ιερέας από την περιοχή του Βιετνάμ που φέρεται να προέρχονται τα περισσότερα των θυμάτων και ο οποίος μιλά για περίπου 100 ανθρώπους που ταξίδευαν για «μια καινούργια ζωή».

AP_19296391645693.jpg
Η νταλίκα του θανάτου

Ταξίδι «VIP» υπόσχονταν οι διακινητές

Συγκλονίζουν τα σπαρακτικά μηνύματα που φέρεται να έστελνε η Παμ Τι Τρα Μι, μια 26χρονη Βιετναμέζα, από το εσωτερικό του φορτηγού.

«Συγγνώμη, το ταξίδι μου στο εξωτερικό απέτυχε. Πεθαίνω, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σας αγαπώ τόσο πολλή μαμά και μπαμπά. Συγγνώμη μαμά», έγραφε η άτυχη γυναίκα στα μηνύματά της.

Ο αδελφός της δήλωσε στο ΒΒC ότι το τελευταίο μήνυμα εστάλη το βράδυ της Τρίτης, δύο ώρες προτού το φορτηγό φτάσει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η 26χρονη έδωσε σχεδόν 35.000 ευρώ σε διακινητές για να πάει στη Βρετανία μέσω Κίνας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η κοπέλα είχε επιστρέψει μόλις από την Ιαπωνία, όπου εργαζόταν προσπαθώντας να βοηθήσει την οικογένειά της να απαλλαγεί από χρέος που τη βάραινε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Daily Mail, οι διακινητές της υποσχέθηκαν «υπηρεσία VIP» για αυτό το ταξίδι.

Αντί για αυτό όμως, κατέληξε στο φορτηγό του θανάτου που βρέθηκε στο Έσεξ.

Η οικογένειά της υποθήκευσε το σπίτι της για να μπορέσει να ταξιδέψει τελικά η 26χρονη.

Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν

Οι λεπτομέρειες για τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο φορτηγό – ψυγείο στο Έσεξ, όπου βρέθηκαν στοιβαγμένα τα πτώματα 39 ανθρώπων, συνεχίζουν να προκαλούν αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η βρετανική Mirror, στην πόρτα του κοντέινερ βρέθηκαν αποτυπώματα από ματωμένες παλάμες, κάτι που μαρτυρά πως οι 39 καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, ενώ είχαν καταληφθεί από τρόμο.

«Όταν άνοιξαν τις πόρτες του κοντέινερ οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο είδαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης καθώς μάλλον θα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλέσουν σε βοήθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές στη Mirror προσθέτοντας ότι η εικόνα περιελάμβανε δεκάδες πτώματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

_19296354589890.jpg
Τα ματωμένα αποτυπώματα και το δράμα των οικογενειώνAP

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ