Ιράκ: Ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση στο Ιράκ… Επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη.

Για τα καλά έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Ιράκ. Ο στρατός της χώρας επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (29.10.2019) και “μέχρι νεωτέρας,” σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν την Κυριακή (27.10.2019) στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της χώρας η οποία είναι αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος του Ιράκ ζουν από την Πέμπτη ένα δεύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου διότι είναι αυθόρμητο.

Παράλληλα και από το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, τους βουλευτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που έχουν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτησή της.

Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νατζάφ, τη Χίλα, την Κερμπάλα και τη Ντιουανίγια στο νότιο Ιράκ, αλλά και στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, με φοιτητές και μαθητές να μπλέκονται στο πλήθος.

«Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», φώναζε ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν κοντά σε περίπτερα όπου πουλούσαν φαγητό, αλλά και μέσα προστασίας κατά των δακρυγόνων τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από την Πέμπτη το βράδυ 74 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ή σε νυχτερινές επιθέσεις εναντίον γραφείων κομμάτων και πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση είχε διακόψει τη σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ