Ακίνητα: «Κοκτέιλ» ελαφρύνσεων για να πάρει μπροστά η Οικονομία


Πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα- Κέρδος στην τσέπη κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου Φόρος μεταβίβασης 3% αντί 24% ΦΠΑ. 

«Ανάσα» για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο, επαγγελματικό ή κατοικία, φέρνει από 01/01/2020 το «πακέτο» Μητσοτάκη για την κτηματαγορά και την οικοδομή.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αποβλέπει να απαλλαγούν νοικοκυριά και κατασκευαστικές επιχειρήσεις από δυσβάσταχτους φόρους που βάζουν «φρένο» στην απόκτηση ακινήτου.

Η κρίση «χτύπησε» πρώτα τον κατασκευαστικό κλάδο με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα να είναι απούλητα και στα αζήτητα. Έτσι από το 2020 η κυβέρνηση, με ένα πακέτο ευνοϊκών μέτρων αποσκοπεί να δώσει «ζωή» σε δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν απούλητα έως και 15 χρόνια τώρα (όσα δεν πρόλαβαν «άδειες χωρίς ΦΠΑ» ως το 2005), με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας και την επίτευξη ρυθμών Ανάπτυξης 2,8% ή και παραπάνω το 2020.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων και καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει μπει ακόμα για ψήφιση στη Βουλή, χιλιάδες ιδιοκτήτες σχεδιάζουν πότε και ποιες επενδύσεις ή δαπάνες και εργασίες συμφέρει να κάνουν.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα αυξήσουν τις αγοραπωλησίες και θα τονώσουν την αγορά ακινήτων, επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, θα προσδώσουν αξία σε έως τώρα απαξιωμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριών, αλλά και τραπεζών ακόμα, βελτιώνοντας σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακίνητα που είχαν χτιστεί με άδεια προγενέστερη της 1ης/1/2006, χάνουν τον φορολογικό μπόνους που είχαν (φόρος μεταβίβασης 3% αντί ΦΠΑ 24%) και, άρα, ενδέχεται οι τιμές τους να πιεστούν.

«Κοκτέιλ» ελαφρύνσεων στα ακίνητα

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά το 2019 Για το 2020 έρχεται και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι «αντίδωρο» στις αυξήσεις αντικειμενικών που δεν έγιναν το καλοκαίρι λόγω εκλογών. Παράλληλα, θα μπει ΕΝΦΙΑ και σε βίλες που «γλίτωναν», καθώς δεν ίσχυαν παντού οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας.
  • Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Έτσι οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν ένα λόγο παραπάνω να αγοράσουν ένα οικονομικό ακίνητο, αφού δεν θα το πληρώσουν ακριβά στο μέλλον.
  • Μείωση φόρου κατά 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων.

Όπως εξαγγέλθηκε, θα φορά μόνον τις εργασίες και όχι τα υλικά. Θα συμφέρει όμως να ζητά απόδειξη κάποιος από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ελαιοχρωματιστές, γιατί θα κερδίζει τα διπλά από όσα πληρώνει σε ΦΠΑ. Ωστόσο θα πληρώνει το ΦΠΑ το 2020 και θα κερδίσει φόρο το 2021, όταν γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ