ΑΑΔΕ: Αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους


Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι πληρώνουν τους φόρους εμπρόθεσμα.

Συνεπείς στην αποπληρωμή των φόρων τους είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

Στα τέλη του 2018 το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) είχε διαμορφωθεί στα 80,8%.

Τον περασμένο Αύγουστο, οκτώ μήνες μετά, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 86,8% ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων έχει διαμορφωθεί σε 82,64%.

Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις είναι ακόμη ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά τους τελευταίους μήνες.

Έκαναν εφικτή όχι μόνο την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% αλλά και την παροχή νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή μέρους της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, η διανομή κοινωνικού μερίσματος και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ