Βρετανία: Λάθη της πυροσβεστικής οδήγησαν στον θάνατο ανθρώπους στον Πύργο Γκρένφελ

Σοβαρές ήταν οι αστοχίες των επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου στην πυρκαγιά του Πύργου Γκρένφελ τον Ιούνιο του 2017 γεγονός που οδήγησε σε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σύμφωνα με τη δημόσια έρευνα για το πολύνεκρο περιστατικό στον Πύργο του Γκρένφελ διαπιστώθηκαν πολλά λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους τον Ιούνιο 2017. Φαίνεται πως πέθαναν άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί από αστοχίες.

Η καταστροφή, που ήταν η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκλόνισε το έθνος και οδήγησε σε μακροχρόνιες έρευνες για το πώς αυτό το πυκνοκατοικημένο κτίριο κατοικιών επετράπη να μεταβληθεί σε παγίδα θανάτου.

Στην πρώτη φάση της, η δημόσια έρευνα με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Μάρτιν Μουρ-Μπικ εξέτασε λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων στον πύργο αυτόν των 23 ορόφων τη νύκτα της 14ης Ιουνίου 2017, περιλαμβανομένου του τρόπου που οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν την πύρινη κόλαση.

Στην έκθεσή του, ο Μουρ-Μπικ έπλεξε το εγκώμιο «της αφοσίωσης στο καθήκον με εξαιρετικό θάρρος και αυταπάρνηση» που επέδειξαν οι πυροσβέστες στον τόπο της πυρκαγιάς. Μερικοί απ’ αυτούς σκαρφάλωσαν ψηλά στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν κατοίκους να διαφύγουν.

Όμως υπογράμμισε αριθμό θεσμικών αδυναμιών μεταξύ των επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι η εκπαίδευση και οι προετοιμασίες για ένα περιστατικό, όπως αυτό της φωτιάς στον Γκρένφελ, ήταν σε σοβαρό βαθμό ανεπαρκείς και πως σοβαρά λάθη έγιναν εκείνη τη νύκτα.

Ιδιαίτερα αναφέρει πως οι διοικητές που διεξήγαγαν την επιχείρηση επέμειναν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στη στρατηγική του «μείνετε εκεί όπου βρίσκεσθε», πράγμα που σήμαινε ότι στους κατοίκους δινόταν τηλεφωνικά η συμβουλή να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα υπήρχαν λιγότεροι νεκροί, αν η απόφαση να αλλάξει η συμβουλή είχε ληφθεί μία ώρα ή και περισσότερο νωρίτερα.

Άλλα μείζονα θέματα, όπως το τι πήγε στραβά με τον σχεδιασμό, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του πύργου, το αν οι οικοδομικοί κανονισμοί ακολουθήθηκαν και αν ήταν επαρκείς, αποτελούν τμήμα μιας δεύτερης φάσης της έρευνας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στην έκθεση για την πρώτη φάση, η οποία επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, όμως διέρρευσε νωρίτερα σε αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως η πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας ηλεκτρικού προβλήματος σ’ ένα ψυγείο σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.

Οι φλόγες στη συνέχεια τύλιξαν ολόκληρο τον πύργο, κυρίως επειδή είχε καλυφθεί στη διάρκεια ανακαίνισης με επένδυση από εύφλεκτο συνθετικό υλικό το οποίο έδρασε ως πηγή καυσίμου, ανέφερε ο Μουρ-Μπικ.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου δήλωσε πως θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσει την έκθεση πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της αύριο, Τετάρτη.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, όμως δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας έρευνας.

 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here