Νέα “σφαλιάρα” για Μέρκελ, Καρενμπάουερ στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία


Η Άνγκελα Μέρκελ και η διάδοχός της στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκονται σε δεινή θέση μετά τη νέα ήττα στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες βρέθηκαν στην τρίτη θέση στις εκλογές στη Θουριγγία με αποτέλεσμα Μέρκελ και Καρενμπάουρ να έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για την πορεία του κόμματος. Μάλιστα βρέθηκαν πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο συγκέντρωσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων.  Το αποτέλεσμα, το οποίο η Κραμπ- Κάρενμπάουερ χαρακτήρισε «πικρό», έχει προκαλέσει ρήγμα στους Χριστιανοδημοκράτες για το αν θα πρέπει να συνεργαστούν με το αριστερό Die Linke, το οποίο ήρθε ξανά πρώτο στη Θουριγγία.

Σήμερα ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ στο CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία αν και πέρυσι έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος από την Κραμπ- Κάρενμπάουερ, επέκρινε τη Γερμανίδα καγκελάριο και ζήτησε να γίνουν αλλαγές.

Ο Μέρτς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, επέκρινε«την αδράνεια και την απουσία ηγετικής ικανότητας της καγκελαρίου», η οποία «επεκτείνεται σαν νέφος στη χώρα» και κάλεσε την Μέρκελ να εγκαταλείψει την εξουσία νωρίτερα.

«Πέρα από όλους, η καγκελάριος είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων», πρόσθεσε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα κρατήσει δύο ακόμη χρόνια.

Η Μέρκελ, που κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επί 14 χρόνια, έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια για πέμπτη θητεία το 2021 και έχει προσπαθήσει να προετοιμάσει την αποχώρησή της, προωθώντας τη σύμμαχό της Κραμπ- Κάρενμπάουερ, όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.

Και αυτό γιατί μια σειρά από στρατηγικά λάθη έχουν πυροδοτήσει τις μουρμούρες για το πόσο ικανή είναι η Κάρενμπάουερ να αναλάβει την καγκελαρία στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ.

Ακόμη ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι εσωτερικά προβλήματα, ίσως να μην κρατήσει μετά τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνουν οι εκλογές για τη νέα ηγεσία τους.

«Μάχη εξουσίας στο CDU μετά τη συντριβή στη Θουριγγία», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt, η οποία εκτιμά ότι το CDU «υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ ευθύνεται για την εμφάνιση του AfD».

«Η ήττα στη Θουριγγία είναι αποτέλεσμα της κενής νοήματος πολιτικής του CDU σε εθνικό επίπεδο», εκτίμησε από την πλευρά του ο Άλεξ Φίσερ υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Επικριτικός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν και ο επικεφαλής της νεολαίας του CDU, ο Τίλμαν Κούμπαν, που επανέλαβε το αίτημά του για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του κόμματος για τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του 2021.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοικτό το ζήτημα της ηγεσίας του συντηρητικού κόμματος», επεσήμανε στο ZDF.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ