ΣΥΡΙΖΑ για Βόρεια Μακεδονία: Αναλαμβάνουμε εμείς πρωτοβουλίες αφού η κυβέρνηση είναι απούσα


Επίθεση στη ΝΔ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και τα εμπόδια που προβάλλει η ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Και συενχίζουν: «Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ τέλος στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία».

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν: «Όσο για τον φόβο ορισμένων, αυτών που δεν ψελλίζουν καν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι μπορεί να επιστρέψουν οι γείτονες στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία, ας μην ανησυχούν. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάτι που δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις. Αξιοποιώντας τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ