Πέθανε ο διάσημος αντιφρονούντας επί Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι. video

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας ο Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι, ένας από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες επί Σοβιετικής Ένωσης.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Μπουκόφσκι υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες του κινήματος των αντιφρονούντων.

Στην Σοβιετική Ένωση είχε συλληφθεί αρκετές φορές και είχε σταλεί σε… αναγκαστική θεραπεία για τις ιδέες του.

Μάλιστα, η Μόσχα είχε ανταλλάξει τον Μπουκόφσκι με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής Λουίς Κορμπαλάν.

Δείτε βίντεο από τη δράση του Μπουκόφσκι τη δεκαετία του ’70:Μπουκόφσκι: Η ζωή του στη Σοβιετική Ένωση

Η εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφερόμενη στη ζωή του γράφει: “Σε ηλικία 17 ετών αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή εξέδιδε ένα χειρόγραφο περιοδικό.

Σε ηλικία 19 ετών, αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή είχε διοργανώσει συγκεντρώσεις της νεολαίας στην Μόσχα στο άγαλμα του Μαγιακόφσκι, ενώ στα 21 του, συνελήφθη για πρώτη φορά, διαγνώσθηκε ότι έχει το ακαταλόγιστο και εστάλη σε ψυχιατρική κλινική για αναγκαστική θεραπεία”.

Ο Μπουκόφσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υπάρχει “ασυμβίβαστο της βιολογικής ύπαρξης” με την σοβιετική εξουσία, υπήρξε ένα από τα θύματα της περίφημης “τιμωρητικής ψυχιατρικής”.Φυλάκιση και… ανταλλαγή

Το 1972 καταδικάστηκε για “αντισοβιετική προπαγάνδα” σε δύο χρόνια φυλάκιση και σε πέντε χρόνια εξορία. Το 1976 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης αντάλλαξε τον συγγραφέα Μπουκόφσκι με τον κρατούμενο στην Χιλή ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Λουίς Κορμπαλάν.

Από την Δύση όπου βρέθηκε συνέχισε να γράφει για τις πολιτικές διώξεις στην Σοβιετική Ένωση και υπήρξε ένας από τους διοργανωτές της καμπάνιας για το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Μόσχα το 1980.

Ο συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει τον Μπουκόφσκι ως έναν θαρραλέο και ευγενή άνθρωπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα να πει για τον θάνατο του Σοβιετικού διαφωνούντα και συγγραφέα. “Όχι , δεν έχω τίποτα να δηλώσω γι’ αυτό. Δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα για το θέμα”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ