Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Έργα τέχνης από επιζώντες ναρκοπεδίων.

Επιζώντες ναρκών, μαζί με άτομα με ειδικές ανάγκες, παρουσίασαν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τα δικά τους έργα τέχνης.

Βίωσαν ανείπωτο πόνο, στο πρόσωπό τους σχηματίστηκε η απόγνωση και αποτυπώθηκε η στιγμή που η νάρκη άλλαξε την πορεία της ζωής τους, αφήνοντάς τους είτε βαρύ τραυματισμό, είτε, από θαύμα, μόνο μικρές ουλές, που τους θυμίζουν τη φρικαλεότητα του πολέμου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Αυτοί οι επιζώντες και τα ΑΜΕΑ εκθέτουν στην Μπάνια Λούκα τα δικά τους έργα τέχνης, τα οποία έχουν στον “πυρήνα” της δημιουργίας τους το πολεμικό υλικό που άλλαξε τη ζωή τους.Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Ένας κόσμος δίχως νάρκες

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το 2014, το “Σχέδιο Δράσης του Μαπούτο” άνοιξε τον δρόμο για έναν κόσμο δίχως νάρκες μέχρι το 2025 και κάλεσε τα συμβαλλόμενα κράτη στη συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για την πλήρη, ισότιμη και αποτελεσματική συμμετοχή των θυμάτων των ναρκών στην κοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία στο έργο της “Ολοκληρωμένη κοινωνικο – οικονομική στήριξη στα θύματα ναρκών ξηράς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη”.

Οι επιζώντες των ναρκών και οι καλλιτέχνες με αναπηρίες που παρουσίασαν τα έργα τους στη Μπάνια Λούκα, συμμετέχουν στη δράση με την ονομασία “Είναι όλα σχετικά με τις ικανότητες!”, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωσή του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι επιζώντες ναρκών.

Τα έργα τέχνης “ταξιδεύουν” σε δήμους και κοινότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, για να άρουν τους “φραγμούς” ενημέρωσης και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος δίχως αποκλεισμούς και έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ