ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη στο γραφείο Τσίπρα μετά την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη από την Προανακριτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενα στην απόφαση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να εξαιρέσουν από την προανακριτική επιτροπή τους βουλευτές Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν την εξέλιξη αυτή ως πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα και επεσήμαιναν ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανάλογη. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, έγινε μία πρώτη σύσκεψη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή παρουσία του διευθυντή του γραφείου του και δικηγόρου Μιχάλη Καλογήρου, του Αλέξη Χαρίτση, της Όλγας Γεροβασίλη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – με την συμμετοχή νομικών – προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι πολυεπίπεδος και γενικευμένος. Νομικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συνεπώς αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση της προανακριτικής επιτροπής, έλεγαν ότι τους δύο βουλευτές «δεν τους εξαίρεσε η Επιτροπή αλλά ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Στην πραγματικότητα είδαμε την αναβίωση της συγκυβέρνησης της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με στόχο τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis. Το ΚΙΝΑΛ λειτούργησε ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που στόχο έχει να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο. «Μέσα στην Επιτροπή ομολόγησαν – και αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά – ότι θέλουν να εξαιρέσουν τους δύο βουλευτές επειδή δήθεν δεν είναι αμερόληπτοι, γιατί έχουν εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ακόμα, παράγοντες της Κουμουνδούρου στο επιχείρημα της ΝΔ ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου το 2010 υπήρξε σχετική γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής έλεγαν ότι «η Επιτροπή δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της».

«Η γνωμοδότηση του 2010 αφορούσε εξεταστική Επιτροπή και όχι Προανακριτική και δεν απαντά στις επίμαχες ερωτήσεις» έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία πρόσθεταν: «Ποιος μπορεί να θέσει αίτημα εξαίρεσης, πότε μπορεί να το θέσει και ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει εάν θα ισχύσει η εξαίρεση.

Μπορεί κανείς να απαντήσει με σοβαρότητα ποιος είναι ο κοινοβουλευτικά αρμόδιος να κρίνει την αίτηση εξαίρεσης; Πραξικοπηματικά η ίδια η Επιτροπή για τον εαυτό της;

– Αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ αρμόδια είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

– Αν πούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Με ευθύνη λοιπόν της προανακριτικής η απάντηση που δόθηκε χθες είναι ότι ο νόμος τελειώνει εκεί που ξεκινά η κυβερνητική πλειοψηφία».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ