Ακίνητα: «Restart» στην οικοδομή με σημαντικές φοροελαφρύνσεις


Την ολική επαναφορά της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, των ακινήτων, σε προ κρίσης επίπεδα επιδιώκει η κυβέρνηση με σειρά παρεμβάσεων φορολογικού κυρίως χαρακτήρα. 

«Καταιγίδα» ευνοϊκών μέτρων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να τονωθεί η αγορά των ακινήτων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης απλώνεται σε επτά σημεία και θα ενεργοποιηθεί με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σε αυτό θα ενσωματωθούν τα μέτρα επανεκκίνησης της οικοδομής με την τριετή αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα, το πάγωμα για ακόμα τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και την έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι για το 40% των εργασιών επισκευής, ανακαίνισης και αναβάθμισης των ακινήτων τους.

Η επόμενη κίνηση «ματ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα έρθει τον Μάιο του 2020 με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και την επέκταση του συστήματος σε 7.000 περιοχές.

Οι νέες τιμές ζώνης θα φέρουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και στους φόρους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αλλαγές σε αφορολόγητα όρια, κλίμακες και φορολογικούς συντελεστές ώστε να υπάρξει η σωστή «εξίσωση» των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Αναλυτικά,το σχέδιο αναστήλωσης της οικοδομής προβλέπει:

  • Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια: Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% ο οποίος επιβάλλεται σήμερα στην αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και στις πωλήσεις «μεταχειρισμένων» ακινήτων.
  • Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ: θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ΦΠΑ θα γλιτώσουν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι σήμερα πληρώνουν φόρο 24% για τα ακίνητα που παίρνουν ως αντιπαροχή από τους κατασκευαστές.

  • Πάγωμα φόρου υπεραξίας: Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου.
  • Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων: Από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης που αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από τον φόρο.
  • Νέες αντικειμενικές αξίες: Με τον χάρτη της αγοράς ακινήτων να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών να είναι στα ύψη, διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην κτηματαγορά. Οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές πώλησης των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις αντικειμενικές αξίες που άρχισε να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020.
  • Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές: Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ