Συρία: Ρωσία και Ιράν επέκριναν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές


Η ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στην ανατολική Συρία προκαλεί αντιδράσεις. Τεχεράνη και Μόσχα επέκριναν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι ρωσοτουρκικές περιοπολίες στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Πυρ και μανία είναι Ιράν και Ρωσία με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα κοντά σε πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία. Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους θα είναι παράνομη.

Η πρόταση του Τραμπ την Κυριακή για την εμπλοκή της Exxon Mobil Corp ή άλλης αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας ώστε να αναλάβει τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην Συρία προκάλεσε τις επικρίσεις νομικών και ειδικών στην ενέργεια.

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία με “μηχανοκίνητες δυνάμεις”, ώστε να αποτρέψουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές και να εκμεταλλευθούν τα έσοδα από αυτές, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη, μετά την συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Λοιπόν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν (σ.σ. στη Συρία) για να προστατεύσουν το πετρέλαιο. Και τουλάχιστον ο πρόεδρος Τραμπ είναι ειλικρινής και λέει αυτό που σκοπεύουν να πράξουν οι ΗΠΑ”, δήλωσε ξεσπώντας σε γέλια ο Ζαρίφ.

“Το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται εκεί μετά από την πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας, και έχουμε πρόθεση να παραμείνουμε για όσο χρονικό διάστημα το θελήσουν η κυβέρνηση και ο λαός της Συρίας”, πρόσθεσε.Παράνομη η εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών

Ο Λαβρόφ, μάλιστα,  δήλωσε ότι η επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία, μετά την μετακίνησή τους προς το Ιράκ, έγινε “με το πρόσχημα τις προστασίας των πετρελαιοπηγών από το Ισλαμικό Κράτος”.

“Η ουσία είναι ότι οποιαδήποτε παράνομη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μιας κυρίαρχης χώρας, χωρίς την συγκατάθεσή της, είναι παράνομη και αυτή είναι η άποψη η οποία μοιραζόμαστε”, εξήγησε ο Λαβρόφ.

“Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας έχουν ενημερωθεί για την θέση μας και θα την υπερασπιστούμε”, πρόσθεσε εξάλλου.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε αργότερα στο Twitter: “Οι φυσικοί πόροι της Συρίας ανήκουν στους Σύριους”.

“Το πετρέλαιο ή οι άλλοι τύποι εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών υποδομών, την υποστήριξη των αμάχων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων. Όπως οι Σύροι θα πρέπει να μπορούν καθορίζουν το πολιτικό τους μέλλον, θα πρέπει επίσης να μπορούν να αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιούνται οι πόροι της χώρας τους”, έγραψε το Αλτούν.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τζόελ Ρέιμπερν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Γενεύη νωρίτερα χθες εξέφρασε την ανησυχία του για “τη συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία”, παροτρύνοντας όλες τις πλευρές να εργαστούν για την σταθεροποίηση της κατάστασης.Αρχίζουν οι ρωσοτουρκικές περιοπολίες στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας 

Η Τουρκία ανακοίνωσε  ότι οι κοινές της περιπολίες με τη Ρωσία θα ξεκινήσουν «σύντομα» στη μεθόριο με τη Συρία μετά την αποχώρηση από την περιοχή της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ρωσοτουρκικές περιπολίες θα επιτρέψουν «σύντομα» να επιβεβαιωθεί αν οι Κούρδοι μαχητές έχουν όντως απομακρυνθεί από την περιοχή, όπως έχει ανακοινώσει η Μόσχα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Η Ρωσία έδωσε στις αρμόδιες αρχές μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν αποσυρθεί εντελώς» από τις μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία, στη νοτιοανατολική Συρία, επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του από την Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Βάσει της συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, η YPG είχε διορία μέχρι χθες στις 17:00 ώρα Ελλάδας για να απομακρυνθεί από τις θέσεις της στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της προκειμένου να τη χωρίζει από τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.Θέλουν να βεβαιωθούν ότι απομακρύνθηκαν οι κουρδικές δυνάμεις

Πριν τον Ερντογάν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε επισημάνει χθες Τρίτη ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων.

«Η απομάκρυνση των ένοπλων μονάδων από την περιοχή στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο», είχε εξηγήσει ο Σόιγκου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Αμέσως μετά ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, ανέφερε στο Twitter ότι η Άγκυρα θα επιβεβαιώσει αν όντως έγινε η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων «μέσω κοινών ρωσοτουρκικών περιπολιών».

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των περιπολιών αυτών, αν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αυτές ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι περιπολίες θα διεξάγονται στη μεθόριο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, με εξαίρεση την πόλη Καμισλί, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες, με επιχειρήσεις απονακροθέτησης και αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν οι περιπολίες.

«Δεν είμαστε εκεί (σ.σ. στη Συρία) για να μείνουμε. Έχουμε μόνο έναν στόχο, είμαστε εκεί για να καθαρίσουμε (την περιοχή) από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε χθες ο Ερντογάν.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ