Τρελή γκάφα από τον γιο του Μπολσονάρο.


Τα ήθελε και τα έπαθε ο γιος του Ζαϊχ Μπολσονάρο. Έγινε περίγελος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα άστοχα σχόλιά του αναφορικά με τη νίκη των περονιστών στην Αργεντινή

«Εξοργισμένος» από την νίκη του περονιστή Αλβέρτο Φερνάντες στην Αργεντινή είναι ο γιος γιος του Βραζιλιάνου προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρο, επίσης βουλευτής με το κόμμα του PSC, Εντουάρντου Μπολσονάρο. Επέκρινε τον λαό της γειτονικής χώρας για την επιλογή του και έκανε μία σύγκριση μεταξύ της υποτίμησης των νομισμάτων των δύο χωρών. Μόνο που έκανε μία γκάφα, που δεν έμεινε ατιμώρητη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Για όποιον παραπονιέται πως η ισοτιμία του δολαρίου είναι 4 ρεάις στη Βραζιλία, ας φανταστεί την Αργεντινή που η ισοτιμία του είναι 60 πέσος», έγραψε στο Twitter του ο Εντουάρντου Μπολσονάρο, προκαλώντας αμέσως κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό γιατί εάν το πέσος της Αργεντινής μετατραπεί σε ρεάις είναι μόλις 0,067. Δηλαδή, στους υπολογισμούς τα 60 πέσος είναι ισοδύναμα με 4 ρεάις, που σημαίνει ότι η ισοτιμία πέσος και ρεάλ είναι ισοδύναμη.

Σύμφωνα, δε, με τη στρατηγική αναλύτρια συναλλαγματικών ισοτιμιών στην τράπεζα Ourinvest, Φερνάντα Κουνσόρτσι, η ίδια η σύγκριση είναι εσφαλμένη: «Η απόλυτη τιμή δεν μας λέει τίποτα. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε κι άλλους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός κάθε χώρας και οι διακυμάνσεις των νομισμάτων σε μία συγκεκριμένη περίοδο».

Για την ίδια, η ποσότητα νομίσματος που μπορεί να αγοραστεί με ένα δολάριο δεν καθορίζει την οικονομική ευρωστία μίας χώρας. Για παράδειγμα, τονίζει, στην οικονομία της Χιλής, που είναι πιο εύρωστη από εκείνη της Αργεντινής, η οποία το 2019 έχει πληθωρισμό άνω του 30%, η ισοτιμία του δολαρίου είναι στα 723 χιλιανά πέσος.

Βεβαίως, οι αναλύσεις των ειδικών δεν αναπαριστούν στο ελάχιστο τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από τις «καλολογικές» εκφράσεις για το πρόσωπο και την εφυΐα του γιου Μπολσονάρο, για το πού διδάχθηκε τα οικονομικά, πολλοί ήταν εκείνοι που υπενθύμιζαν πως επί Προεδρίας των Αριστερών Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και Ντζίλμας Ρούσεφ, η ισοτιμία με το δολάριο ήταν μόλις 1,6 ρεάις.

Εν γένει, την περασμένη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, όλη η οικογένεια Μπολσονάρο πέρασε όλη την ημέρα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αργεντινή. Ο Πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρο, επιστήθιος φίλος του απερχόμενου νεοφιλελεύθερου Προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, δήλωσε πως δεν πρόκειται να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα, με 48%, Πρόεδρο Αλβέρτο Φερνάντες.

Τον Αύγουστο, ο Μπολσονάρο είχε δηλώσει το εξωφρενικό, πως σε περίπτωση νίκης των Αριστερών στην Αργεντινή το μεθοριακό Κρατίδιο του Ρίου Γκράντζι ντο Σουλ θα μπορούσε να μετατραπεί, λόγω του κύματος των προσφύγων, σε «νέο κρατίδιο της Ροράιμα», που υποδέχεται τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε ότι η νίκη της Αριστεράς στην Αργεντινή θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας του Mercosur.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ