Δένδιας: Μηνύματα σε Άγκυρα, Τίρανα, Σκόπια


Αυστηρά και πολλαπλά μηνύματα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα αυξάνει καθημερινά και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία που έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο ανέφερε ότι «παρά το διάστημα που μεσολάβησε είναι χρονικά μικρό πάρα πολλά συνέβησαν, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες και την Κυπριακή ΑΟΖ …», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και η ευρύτερη στάση Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτονόητο ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις σε απόλυτη συνεργασία και προσπάθεια συνεννόησης με Ευρωπαίους εταίρους».

Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε πως «η δική μας άποψη προκρίνει τριμερές σχήμα αρχικά και μετά 5μερές. Είμαστε σε διαρκή και πλήρη συντονισμό με την Λευκωσία» και πρόσθεσε ότι: «κοινή μας αντίληψη είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ανήκει στον 19ο αιώνα όσο κι αν δεν το καταλαβαίνει η Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και αλλά στις δηλώσεις Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «το μεταναστευτικό δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ούτε για απόσπαση οικονομικών ανταλλαγμάτων». Κοιτώντας δε στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να γίνεται αναπαραγωγή απολύτως ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας πως «η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας αλλά περιμένει από αυτές τις χώρες απτά δείγματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα.

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία και εάν οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν – όπως θεωρούν πολλοί – να ανατρέψουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας είπε ότι «για μας το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που υφίστανται στη Συμφωνία όμως έχουμε πει ξεκάθαρα και προεκλογικά κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μετά τη θέση της σε ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει κι αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Για την Αλβανία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακά τους στοιχεία.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ