Οργή Ερντογάν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ


Την έντονη ενόχλησή του για την απόφαση της αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει την «υποτιθέμενη», όπως είπε, γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να υιοθετήσει το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923 ως γενοκτονία, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, o Αμερικανός πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνόντος κόμματος (AKP), o Ερντογάν τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεχάσει την «τρομοκρατία των Αρμενίων και κατηγορούν την Τουρκία για την υποτιθέμενη σφαγή των Αρμενίων».

«Η κίνηση της Βουλής των Κοινοτήτων των ΗΠΑ είναι άχρηστη», είπε, εκφράζοντας την οργή του, και συμπλήρωσε πως οι ιστορικοί είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι πολιτικοί.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα έχει ανοίξει τα αρχεία της υπόθεσης του 1915, ενώ η Αρμενία δεν έχει καταφέρει να δώσει κανένα στοιχείο, γιατί, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει γενοκτονία των Αρμενίων».

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τη χθεσινή απόφαση, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά).

«Αυτή η απόφαση δεν είχε καμία νομική ισχύ στην Άγκυρα», τόνισε.

Η οργή της Άγκυρας

Η αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση υπήρξε άμεση. Σύμφωνα με το Reuters, αρχικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «στερείται κάθε ιστορικής ή νομικής βάσης».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε – μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα άσκοπο πολιτικό βήμα, καθώς απευθύνεται μόνο στο αρμενικό λόμπι και στις αντι-τουρκικές ομάδες».

«Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εκμεταλλευθεί διμερή θέματα για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα της Συμμαχίας και της συνεργασίας μας», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καλώντας, παράλληλα, τον πρόεδρο Τραμπ να αποτρέψει περαιτέρω χειροτέρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Τσαβούσογλου: Άκυρη και επονείδιστη απόφαση

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εκεί. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι, τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν, στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ