Συρία: Στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά από 8,5 χρόνια εμφύλιου σπαραγμού

Ένα μεγάλη βήμα για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία που κρατά τα τελευταία 8,5 χρόνια επιχειρείται στη Γενεύη με τη συνδρομή του ΟΗΕ.

Η Συνταγματική Επιτροπή για τη Συρία, η οποία αποτελείται από μέλη της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συναντήθηκε σήμερα για πρώτη φορά κάνοντας το πρώτο βήμα σε έναν δρόμο προς την πολιτική συμφιλίωση που αναμένεται να είναι μακρύς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όμως ειδικοί στα θέματα που αφορούν τη Συρία θεωρούν τις διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες και αμφισβητούν για το αν κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα είναι διατεθειμένη να κάνει αρκετές παραχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ισχυροποιήσει στρατιωτικά τη θέση της και ελέγχει την κατάσταση στο πεδίο των μαχών στη Συρία.

Το 150μελές σώμα, το οποίο συγκάλεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν με την υποστήριξη μεγάλων δυνάμεων, πραγματοποίησε τελετή έναρξης των εργασιών του σε αίθουσα στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη.

“Είναι μια ιστορική στιγμή”, δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Πέντερσεν, εγκαινιάζοντας την πρώτη συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου με στόχο την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here