ΕΝΦΙΑ: Σχεδιάζουν περαιτέρω «κούρεμα» – Ποιες αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Η φόρμουλα μείωσης του ΕΝΦΙΑ από τον Μάιο – Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δημιουργεί χώρο για περαιτέρω μείωση – Η θετική πορεία της οικονομίας ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επόμενη χρονιά.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 10%, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στον Real Fm.

Δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 δημιουργεί η ένταξη των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών.«Ενδεχομένως τον Μάιο να προκύψει επιπλέον χώρος για τα νοικοκυριά που πληρώνουν ακριβά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε πως «η μείωση θα είναι της τάξης του 10%».

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταικούρας εξήγησε ότι «το πρώτο βήμα έγινε φέτος με τη μεσοσταθμική μείωση 22%, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον Προϋπολογισμό του 2020. Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει, έτσι ώστε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Με δυο βασικά στοιχεία: το ένα είναι η επέκταση και εξορθολογισμός του συστήματος των ζωνών προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, και το άλλο η τυποποίηση και βελτίωση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών. Στόχος μας είναι να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους».

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος και τον χρόνο εφαρμογής των νέων παρεμβάσεων.

«Κλειδί» για τη μείωση η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών ακινήτων που ήταν στο… «απυρόβλητο»

«Κλειδί» των εξελίξεων όμως θεωρείται η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων, περιοχών που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της Εφορίας. Από τη στιγμή που πολυτελή ακίνητα θα φορολογούνται σαν κανονικές βίλες και όχι όσο τα διαμερίσματα, στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν ασκήσεις και σενάρια, πέραν των υποσχέσεων για μείωση κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ.

Από την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την αναπροσαρμογή του συνόλου των τιμών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα προκύψουν έσοδα 400 με 500 εκατ. ευρώ. Αυτός ο «χώρος» θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι αυξήσεις στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντικές διαφορές μεταξύ των αντικειμενικών αξιών και των πραγματικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ αν καταργείτο ο συμπληρωματικός φόρος ακίνητης περιουσίας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμα η μείωση στους φόρους τόσο των κληρονομιών όσο και των γονικών παροχών, μέτρα τα οποία θα δώσουν ώθηση στη αγορά των ακινήτων η οποία «χτυπήθηκε» σκληρά τα χρόνια της κρίσης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ