Ενδείξεις για κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης.

Κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων δείχνουν οι έρευνες ανοιχτά της Κρήτης.
Αν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν η Ελλάδα θα λύσει το… πρόβλημά της για τα επόμενα 70 χρόνια!
Το κοίτασμα «Τάλως» είναι διπλάσιο από την «Αφροδίτη» στην Κύπρο και ίσο με το «Ταμάρ» στο Ισραήλ.

Οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης. Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.

Εφόσον οι ενδείξεις αποδειχθούν στην… πράξη, το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!

Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα Τα Νέα, πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Click4more: Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Αυτά είναι τα οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη – Οι εταιρείες που έχουν κλειδώσει [pics]

Από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι 280 δισ. κυβικών μέτρων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες που έγιναν την περίοδο 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», οι επιστήμονες έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρουν Τα Νέα. Τότε διαπίστωσαν πως νότια της Κρήτης υπάρχει όμοια γεωλογική δομή με εκείνη του κοιτάσματος της Αιγύπτου.

Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.

Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ