Πώς η αγάπη της για τα κέικ, έγινε «όπλο» για την επιβίωση


Η βιτρίνα είναι γεμάτη λαχταριστές λιχουδιές, κυρίως από κέικ, που είναι πασπαλισμένα με τα όνειρα και την αισιοδοξία της Άιντα, της νεαρής γυναίκας, που όχι μόνο βρήκε μέσα από το χόμπι της την ευκαιρία να σταθεί στα «πόδια» της οικονομικά, αλλά και να βοηθήσει την οικογένειά της.

Η Άιντα που μένει στο Γκόραζντε, είναι μία από τους έξι δικαιούχους του προγράμματος αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τούς δίνει την ευκαιρία να κάνουν πράξη την επιχειρηματική τους ιδέα.

Η Άιντα άρχισε να φτιάχνει κέικ από χόμπι. Ιδίως την περίοδο που ήταν άνεργη, το να φτιάχνει κέικ πέρα από χόμπι ήταν και επιχειρηματική “διέξοδος”, αφού τα πουλούσε σε όσους ενδιαφέρονταν είτε απλώς να τα δοκιμάσουν είτε να τα δωρίσουν, αφού τα ζαχαροπλαστικά της “έργα” είναι περίτεχνα και διαφορετικά σε σχέση με όλα όσα κυκλοφορούσαν στην τοπική αγορά.

«Όταν σταμάτησα να εργάζομαι, μου έμειναν μόνο τα κέικ μου. Ήθελα να συνεισφέρω οικονομικά στην οικογένειά μου. Δεν ήθελα να κάθομαι στο σπίτι και να μην κάνω τίποτα» δήλωσε η Άιντα, που σήμερα έχει ζαχαροπλαστείο και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Γκόραζντε.

Η πορεία της Άιντα στον επιχειρηματικό “στίβο” ξεκίνησε όταν κατέθεσε αίτηση στην δημόσια πρόσκληση που είχε προκηρυχθεί για την επιλογή δικαιούχων του προγράμματος αποκατάστασης των ζημιών απο τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014. Το πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς στέγης και οικονομικής ενδυνάμωσης των νοικοκυριών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2014, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των οντοτήτων της χώρας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και τους δήμους-εταίρους.

Το σπίτι της Άιντα καταστράφηκε από κατολίσθηση βράχων μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές πλημμύρες το 2014. «Ξέρεις τι τρύπες έχουμε στον τοίχο μας; Μπορείτε να δείτε τους γείτονες μέσα από αυτές» τόνισε η Άιντα που μαζί με την οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της που ήταν ακατάλληλο για στέγαση.

Αφού υπέβαλαν την αίτηση στη δημόσια πρόσκληση και πληρούσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σπιτιού που θα στεγάσει τις ελπίδες και την καθημερινότητα της οικογένειας. Παράλληλα, η Άιντα συμμετέχει στην οικονομική “εκπαίδευση” των οικογενειών μέσω δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σε διάστημα τριών μηνών, η Άιντα παρακολούθησε σεμινάρια κατάρτισης για την επιχειρηματικότητα και στη συνέχεια παρουσίασε την ιδέα της σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην έδρα του UNDP στο Σεράγεβο. Το επιχειρηματικό της σχέδιο εγκρίθηκε και το επόμενο βήμα ήταν η εγγραφή μιας μικρής επιχείρησης με την επωνυμία “Aida Cakes”. «Αισθάνομαι υπέροχα ως ιδιοκτήτρια μικρών επιχειρήσεων» είπε η Άιντα.

Εκτός από τον εξοπλισμό, η Άιντα έλαβε επίσης την απαραίτητη κατάρτιση για το πώς μπορεί να διακοσμήσει τούρτες και κέικ. «Πριν, δεν ήξερα πώς να κάνω οποιεσδήποτε διακοσμήσεις. Ήξερα μόνο πώς να καλύψω ένα κέικ με χτυπημένη κρέμα. Τώρα, μετά από αμείωτη εκπαίδευση, τα κέικ είναι διακοσμημένα με γνωστούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και ταινιών» επισήμανε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ