Η άθληση προσθέτει χρόνια – Ποιο άθλημα προσθέτει πιο πολλά

Πάντα ψάχνουμε τρόπους που θα μας προσφέρουν μια μακριά και υγιή ζωή. Συνήθως στρεφόμαστε σε συγκεκριμένες τροφές, δίαιτες ή φαρμακευτικά προϊόντα που υπόσχονται μακροζωία. Φυσικά, η συστηματική άσκηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως γνωρίζουμε, η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην σωματική και ψυχική μας υγεία με πολλά θετικά αποτελέσματα και οφέλη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα σπορ και οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να μας προσθέσουν μερικά χρόνια ζωής. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα άθλημα που μπορεί να αποδειχτεί καλύτερο από την ποδηλασία, το κολύμπι ή το τρέξιμο.

Νέα έρευνα που διεξήχθη στο Κάνσας σε 8.600 άτομα βρήκε ότι το σπορ που μπορεί να μας προσθέσει έως και 10 χρόνια ζωής είναι το τένις! Οι τενίστες μπορούν να ζήσουν 9,7 χρόνια περισσότερο από κάποιον που δεν ασκείται, οι παίκτες του μπάντμιντον 6,2 χρόνια και οι ποδοσφαιριστές 5 χρόνια περίπου.

Ωστόσο, τα μοναχικά αθλήματα μπορεί να έχουν μικρότερη επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής: Οι ποδηλάτες ζουν 3,7 χρόνια περισσότερο, οι κολυμβητές 3,4 χρόνια και οι δρομείς 3,2 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν και η αύξηση του καρδιακού παλμού μέσω της άσκησης είναι σημαντική για την μακροζωία, η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, συνέκριναν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, όπως το πόσο συχνά έκαναν κάποιο σπορ. Αν και η ποδηλασία ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα στην έρευνα, όσοι έπαιζαν τένις έζησαν 6 χρόνια περισσότερο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που το τένις μπορεί να προσθέσει χρόνια, ωστόσο, η κοινωνική αλληλεπίδραση παίζει σημαντικό ρόλο. Ο παρτενέρ ή η ομάδα μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά και σωματικά. Φυσικά, ο ελεύθερος χρόνος και τα χρήματα για ένα άθλημα που θεωρείται της ελίτ παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι όλοι πρέπει να αλλάξουν άθλημα και τονίζουν πως το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ίσως η επιβεβαίωση της γνώσης ότι όσοι ασκούνται -όποιο είδος άθλησης κι αν επιλέγουν- έχουν γενικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται καθόλου. Είναι θέμα του κάθε ατόμου να επιλέξει ποιο είδος άσκησης προτιμά.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here