Τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου;


Τα ελαστικά είναι βασικό μέρος της ασφάλειας του οχήματός σου

Όσο καλή και να είναι η παθητική και η ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, δεν μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα όταν τα ελαστικά δεν εξασφαλίζουν την σωστή πρόσφυση με το έδαφος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων που οδηγοί έχουν παραβιάσει “STOP”, τα δικαστήρια επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης και στον οδηγό που είχε προτεραιότητα αν τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση βάσει όσων προβλέπει ο νόμος.

Tι σημαίνουν τα νούμερα που βλέπεις στα λάστιχά σου;

Όλα τα ελαστικά έχουν πάνω τους τα χαρακτηριστικά τους.

πχ 195/55 R 14 87 V:

  • To 195 δείχνει το πάχος του ελαστικού σε χιλιοστά
  • Το 55 είναι ο λόγος του προφίλ του ελαστικού προς το πλάτος του πέλματος
  • το R αφορά τον τρόπο κατασκευής του σκελετού
  • Το 14 είναι η εσωτερική διάμετρος – δηλαδή η ζάντα – σε ίντσες
  • Το V είναι ένας δείκτης ταχύτητας που αντιστοιχεί στη μέγιστη ταχύτητα του ελαστικού

Έχουν τα λάστιχα ημερομηνία λήξης;

Στην ουσία ναι. Τα λάστιχα υφίστανται μία φυσιολογική φθορά για αυτό και δεν πρέπει να τα κρατάς παραπάνω από 6 χρόνια.

Πέρα από αυτό όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιείς και όσο πιο κακή χρήση κάνεις –όπως το να οδηγείς σε κακοτράχαλους δρόμους ή το όχημα να έχει συνεχώς μεγάλο βάρος- σίγουρα μπορεί να οδηγήσει στο να φθαρούν πιο σύντομα. Τα φθαρμένα ελαστικά δεν μπορούν να αποβάλλουν το νερό από το δρόμο ή να φρενάρουν το όχημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε λάστιχο έχει έναν τετραψήφιο αριθμό. Τα δύο πρώτα ψηφία είναι η εβδομάδα και τα δύο τελευταία το έτος.

Π.χ.: ο αριθμός 2809 σημαίνει ότι το ελαστικό σου κατασκευάστηκε την 28η εβδομάδα του 2009.

Γιατί πρέπει η πίεση των ελαστικών να είναι η ενδεδειγμένη

  • Αν η πίεση στα ελαστικά σου είναι χαμηλότερη από ότι προβλέπει ο κατασκευαστής τότε το λάστιχο σου δεν πατάει με όλη την επιφάνεια του στο δάπεδο, αλλά μόνο με τα πλαϊνά του μέρη
  • Αν είναι παραφουσκωμένο το κέντρο του ελαστικού σου έχει πρόσφυση με το έδαφος ενώ οι δύο άκρες όχι, μειώνοντας κατά πολύ το φάρδος του ελαστικού που έχει επαφή στο έδαφος

Τι πρέπει να κάνεις;

Συνήθως στην πόρτα του οδηγού και μέσα στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αναγράφεται η πίεση που πρέπει να έχει το ελαστικό.

Σε ατυχήματα με μεγάλες ταχύτητες έχει αποδειχθεί ότι η λάθος πίεση στα ελαστικά μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του ελαστικού και απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου. Καλό είναι λοιπόν να τσεκάρεις την πίεση των ελαστικών σου μία φορά το μήνα και να τσεκάρεις για τυχόν εξογκώματα ή σκισίματα.

Πλέον σε πολλά νέα μοντέλα οχημάτων υπάρχει ηλεκτρονική ένδειξη για τα ελαστικά και την πίεση τους. Και αυτό είναι πολύ θετικό για τους οδηγούς που δεν είναι και πολύ τακτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των ελαστικών τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ