Αργύρης Πανταζάρας: «Η τηλεόραση εκπαίδευε γενιές στην αποβλάκωση»


Ο Αργύρης Πανταζάρας έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο με τη σειρά «Κόκκινο ποτάμι», ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι άργησε.

Ο ηθοποιός, λοιπόν, απάντησε στην απορία όσων έχουν αυτήν την άποψη και ξεκαθάρισε γιατί δεν έκανε τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, δεν δίστασε να είναι καυστικός και ειλικρινής μαζί, καθώς εξωτερίκευσε τη γνώμη του και είπε τα πράγματα με το όνομά τους!

Γιατί άργησες να κάνεις τηλεόραση;

Πρέπει να έχεις έναν πολύ καλό λόγο για να αφήσεις τον Σαίξπηρ, τον Γκαίτε, τον Οργουελ, τον Μπέκετ, τον Πίντερ, τον Μπίχνερ, τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη για… την τηλεόραση! Αλλά νια ποια τηλεόραση; Αυ­τή που κάνει ντελίβερι από το εξωτερικό σει­ρές και τηλεπαιχνίδια, που γράφει στο πόδι τα κείμενα;

Η τηλεόραση είχε φτάσει κυριολεκτι­κά σε ένα οργουελικό σημείο. Αναμασούσε τον εαυτό της με αποτέλεσμα να εκπαιδεύ­ει γενιές στην αποβλάκωση. Ηρθε το Netflix και κατέλαβε τον κόσμο προσφέροντας γνώ­ση, αισθητική και επανάσταση στη λογοκρι­σία. Ο πήχυς ανέβηκε κατακόρυφα και οι θε­ατές δεν θα συγχωρέσουν καμία έκπτωση πια!

Αργύρης Πανταζάρας

Μίλησε μας για τον Θέμη Παυλίδη, τον ήρωα που υποδύεσαι στη σειρά.

Τον ανακαλύπτω ψηλαφιστά, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει στην επόμενη σκηνή. Θέλω να τον κρατήσω βαθιά ανθρώπινο. Οι άνθρωποι είμαστε ευάλωτοι, εύθραυστοι. Πώς θυμώνου­με, πώς αγαπάμε, πώς ερωτευόμαστε, πώς αντέχουμε κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν απο­φασίζει. Πρώτη φορά προσεγγίσω έτσι έναν ρόλο. Δεν τον οδηγώ, με πάει αυτός. Με οδη­γεί σαν πνεύμα που θέλει κάτι να μου δείξει. Κάτι θέλει να φανερώσει.

Ο Θέμης αναπνέει αλλιώς από ό,τι ο Αργύρης. Είναι συγκροτη­μένος σκέφτεται πολύ πριν μιλήσει, εγώ εί­μαι πολύ πιο αυθόρμητος. Με τον Θέμη θα μπορούσα να πω ότι μοιράζομαι την «ευαι­σθησία» και τη «διορατικότητα». Τα κοινά εί­ναι ότι ξέρουμε να αγαπάμε και να έχουμε το ήθος τον λόγο και τις πράξεις πάνω από όλα.

Η υπόθεση της σειράς πραγματεύεται τη δραματική ιστορία του ξεριζωμού των Ποντίων. Εχεις εσύ κάποια σχέση με αυτή την ιστορία;

Δεν είμαι Πόντιος είμαι όμως βαθιά Ελληνας. Αγαπώ τον Ελληνισμό και ο Ελληνισμός είναι πνεύμα, ξεπερνάει τη γεωγραφία, τη γλώσσα, την εποχή. Δεν ξέρω τι σχέση έχω με τη Γένοκτόνία, έχω όμως σχέση με το «ανθρώπινο πνεύμα» που δημιουργεί γενοκτονίες που διαβρώνει την ελπίδα, που διαφθείρει την ελευθερία. Εχω σχέση με αυτόν που έχει κάνει κραυγή ή σιωπή τον πόνο και το άδικο. Οφείλουμε να συνδεθούμε, να μάθουμε να πονάμε τον άλλον, να συγχωρούμε, αλλά και νσ μην ξεχνάμε.

Οταν κέρδισες το Βραβείο Χορν, μίλησες για τη δύ­ναμη της αγάπης. Τι ρόλο έχει η αγάπη στη ζωή σου;

Η αγάπη είναι θέση! Το να ξέρεις και να μπορείς να αγαπάς σημαίνει ότι ξέρεις να δίνεσαι. Ξέρεις να μοι­ράζεσαι, να παραδίνεσαι. Ευλογημένοι όσοι το έχουν νιώσει. Ευλογημένοι όσοι έχουν αγαπήσει και .όσοι έχουν αγαπηθεί.

Ποια είναι για σένα η εικόνα της τέλειας ευτυχίας;

Η πραγματική ευτυχία είναι να είσαι υγιής και στο σώ­μα, και στο μυαλό, και στην ψυχή. Να μοιράζεσαι αυτά που νιώθεις με όμορφους ανθρώπους, αλλά να μπορείς να αντέχεις πάνω απ’ όλα τον εαυτό σου.

Πηγή: Real


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ