Βολιβία: Εγκατέλειψε τη χώρα ο Έβο Μοράλες – Άσυλο στο Μεξικό


Έφυγε από τη Βολιβία ο Έβο Μοράλες λίγες μέρες αφού αναγκάστηκε σε παραίτηση. Με ανάρτηση στο twitter ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα. «Αδέρφια μου, με πονά που φεύγω. Θα επιστρέψω σύντομα». Η φωτογραφία με.. νόημα που ανέβασε στο twitter και η εικόνα μέσα από το αεροπλάνο με τη σημαία του Μεξικό. Βανδαλισμοί και οδομαχίες στη Λα Πας, ο στρατός στους δρόμους.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε τη χώρα και φυγαδεύτηκε στο Μεξικό, όπου ζήτησε άσυλο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα και την αστυνομία πως είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε ήδη σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ. Μάλιστα, πόζαρε μέσα από το αεροπλάνο που τον φυγάδευσε από τη χώρα του, κρατώντας μια σημαία του Μεξικό… ΜοράλεςΜοράλες

Νωρίτερα, ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο twitter όπου φαίνεται ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός μάλλον εγκαταλελειμμένου κτιρίου, προφανώς για γλιτώσει τη σύλληψη, ο Έβο Μοράλες ενημέρωσε τους υποστηρικτές του πως φεύγει από τη Βολιβία και ευχαρίστησε το Μεξικό που του παρείχε πολιτικό άσυλο.

«Αυτή είναι η πρώτη νύχτα αφού εγκατέλειψα το προεδρικό εξαιτίας του πραξικοπήματος των Μέσα και Καμάτσο με τη βοήθεια της αστυνομίας», έγραψε.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», έγραψε ο Έβο Μοράλες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο παραιτηθεί πρόεδρος της Βολιβίας.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο twitter, ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε την αντιπολίτευση και την αστυνομία πως βρίσκονται πίσω από το «πραξικόπημα» σε βάρος του και τις επιθέσεις στο σπίτι του.

Ο Μοράλες επανέλαβε τις κατηγορίες πως ο αντίπαλός του στις εκλογές Κάρλος Μέσα και ο ηγέτης μιας οργάνωσης της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, συνωμότησαν για να τον ανατρέψουν και διαβεβαίωσε ότι «ο κόσμος και οι βολιβιανοί πατριώτες αποκηρύσσουν αυτό το πραξικόπημα». Κάλεσε «τον λαό» να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη. «Δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τους αδελφούς μας. Απευθύνω επείγουσα έκκληση να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαβουλεύσεις», τόνισε μέσω Twitter.

Η αποχώρηση του 60χρονου Μοράλες, του τελευταίου εναπομείναντα ηγέτη από το λεγόμενο «ροζ κύμα» της προηγούμενης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική, ακολούθησε εβδομάδες διαδηλώσεων και επεισοδίων μετά τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές.

Ο Μοράλες, πρώην εκτροφέας λάμα και καλλιεργητής κόκας κατά ορισμένους παρέμεινε υπερασπιστής των φτωχότερων στρωμάτων της Βολιβίας και πιστώθηκε την πολυετή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των Άνδεων, κατ’ άλλους όμως ήταν ένας αυταρχικός ηγέτης που υπερέβη τα εσκαμμένα αψηφώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το όριο των θητειών στην προεδρία.

Ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν την Κυριακή, αφού στρατός και αστυνομία τάχθηκαν στο πλευρό της αντιπολίτευσης, παρότι ο Μοράλες υποσχέθηκε ότι θα γίνουν νέες εκλογές.

Η παραίτηση του Μοράλες μένει ακόμα να εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση της Βολιβίας, την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Η ολομέλεια προγραμματίζεται να αρχίσει να συνεδριάζει στις 16:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Τρίτη, αλλά δεν είναι σαφές το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό αυτό: στη Λα Πας επικρατεί συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.Βολιβία: Μάχες, βανδαλισμοί και στρατός στους δρόμους

Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, παραμένει τεταμένη, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις υποστηρικτών του Μοράλες και της αντιπολίτευσης μαίνονται. Χαρακτηριστικές οι εικόνες με χιλιάδες υποστηρικτές του παραιτηθέντα προέδρου να κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς να στήνουν οδοφράγματα και να οπλίζονται.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λα Πας, ο Χοσέ Μπαρενετσέα, είπε σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός». Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».

Γύρω από την κεντρική πλατεία Μουρίγιο και σε άλλα σημεία της Λα Πας, υποστηρικτές πολιτικών παρατάξεων που εναντιώνονται στον Μοράλες έστηναν οδοφράγματα, καθώς η ένταση πλέον κορυφώνεται μετά την παραίτησή του από την προεδρία την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες παράλυσης της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Δυτικός διπλωμάτης σημείωσε ότι οι περισσότερες ξένες πρεσβείες έκλεισαν κι έδωσαν οδηγίες στους υπαλλήλους τους να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Τα πράγματα, εξήγησε, «είναι πολύ ανησυχητικά. Επικρατούσε φόβος και πανικός χθες βράδυ. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι εξίσου αν όχι περισσότερο φοβισμένος απόψε. Ο κίνδυνος μάλλον δεν κάνει διάκριση. Άνθρωποι μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι σε κάτι».

Κοινοβουλευτικοί που συζητούσαν επί της διαδικασίας για τον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό την δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, υπό την αυστηρή φύλαξη της αστυνομίας, χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα, είπε ένας εξ αυτών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ