Κρήτη: Το στομάχι της ζαργάνας έκρυβε αυτές τις εικόνες – Ο ψαράς έμεινε με τη χαρά


Στο αγκίστρι του ψαρά πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα. Η συνέχεια όμως έκρυβε εκπλήξεις…

Δεκάδες νεογέννητοι λαγοκέφαλοι βρέθηκαν στο στομάχι ζαργάνας που πιάστηκε στο αγκίστρι ερασιτέχνη ψαρά στην Ιεράπετρα. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αναφοράς για τους ιχθυολόγους της Ανατολικής Κρήτης, και το δεύτερο σε όλη την Κρήτη.

Πρόκειται για μια ζαργάνα βάρους περίπου 1,5 κιλού που ψαρεύτηκε από τον 31χρονο αγρότη και ερασιτέχνη αλιέα Ηλία Τσέρο το βράδυ της περασμένης Κυριακής (10-11-2019), έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Στην προσπάθεια του να αφαιρέσει τα εντόσθια της, να την καθαρίσει και να την μαγειρέψει λίγο αργότερα στο σπίτι του, ο νεαρός διαπίστωσε ότι στο στομάχι της είχε δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους, γεγονός που τον απέτρεψε από το να την μαγειρέψει, φοβούμενος την τοξικότητα των λαγοκέφαλων που μπορεί να είχε μεταφερθεί στο ψαχνό της.

«Ψάρευα το βράδυ της Κυριακής έξω από τον λιμενοβραχίονα της Ιεράπετρας, όταν στο αγκίστρι μου πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα και χαρούμενος έτρεξα στο σπίτι μου να την καθαρίσω και να την μαγειρέψω, γιατί είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές. Όταν αφαίρεσα τα εντόσθια της, είδα με έκπληξη ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους, πράγμα το οποίο με φόβισε γιατί γνωρίζω καλά την τοξικότητα τους.

Πήρα το Λιμεναρχείο και ρώτησα αν μπορώ να το καταναλώσω άφοβα αλλά οι λιμενικοί δεν μπορούσαν υπεύθυνα να μου απαντήσουν. Τότε πήρα τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη, ανάφερα το γεγονός και εκείνος μου ζήτησε να δει το ψάρι και το περιεχόμενο του στομαχιού του και να εξετάσει εργαστηριακά την τοξικότητα τους.

Έπειτα κάλεσα εσάς που μου συστήσατε να απευθυνθώ επίσης, στην ειδική ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου την κ. Ελένη Ψόχιου, αλλά και στην κ. Νότα Περιστεράκη στο ΕΛΚΕΘΕ.

Είμαι από τους τρείς πρώτους ερασιτέχνες αλιείς, που πριν από μερικά χρόνια έπιασε τους πρώτους λαγοκέφαλους στη θάλασσα της Ιεράπετρας, και συνεχίζω να ζω με την απορία πως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο θηρευτής αυτού του επικίνδυνου για την αλιεία είδους», ανέφερε ο 31χρονος ερασιτέχνης αλιέας Ηλίας Τσέρος. ΚρήτηΚρήτη ΚρήτηΚρήτη

Πηγή: neakriti.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ