Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές στις ηλεκτρονικές πληρωμές στο… παρά πέντε


Αφορολόγητο: Τα «γκρίζα» σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θέλει να… διορθώσει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές αφορούν βελτιώσεις στο όριο για τις e-δαπάνες  ώστε να είναι πιο εύκολο για τους φορολογουμένους να πιάσουν τον στόχο. 

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές, στο φορολογικό νομοσχέδιο, πριν φτάσει στη Βουλή.

Η υποχρεωτική συλλογή δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για το 30% του εισοδήματος προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους φορολογούμενους που βλέπουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο και θα τιμωρηθούν για αυτό πληρώνοντας έξτρα φόρο 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.

Η βασική ένσταση των φορολογούμενων, που υπογράφουν τα σχόλια στο κείμενο της διαβούλευσης, είναι ότι παρά τον υπολογισμό του 30% επί του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος, ως βάση θα έπρεπε να λαμβάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή αφού αφαιρούνται φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά, Τέλος Επιτηδεύματος, αλλά και δαπάνες ανελαστικές, που δεν μειώνουν καν το φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από αυτές τις δαπάνες- διατροφή διαζευγμένων– θα «ψαλιδίζει» τη βάση υπολογισμού του 30%, ενώ υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός για ειδικό bonus από ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Αναλυτικά, εξετάζεται η δυνατότητα να «μετράνε» διπλά ή τριπλά, ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες, που σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται ψηλά στη «βαθμολογία» της παραβατικότητας. Επίσης, το διπλό ή τριπλό bonus εξετάζεται να επεκταθεί και στη φορολοταρία ή και να υπάρχει κάποιου είδους ανταπόδοση στο φορολογούμενο κατά τη συναλλαγή, αν και ανάλογη σκέψη στο παρελθόν για άμεση «επιστροφή» φόρου, είχε «φρενάρει» καθώς έβρισκε νομικά εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να μειωθεί το όριο από το 30% στο 20 ή 25% για να είναι πιο εύκολο για τους πολίτες να πιάσουν το όριο. Οι διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι έντονες καθώς μία ομάδα πολιτών θεωρεί ότι μοιάζει πλέον ακατόρθωτο να πιάσουν το όριο και άλλη ομάδα θεωρεί ότι έτσι τιμωρείται η αποταμίευση καθώς θα πρέπει να προχωρούν σε έξτρα e-δαπάνες προκειμένου να πιάσουν το όριο.

Τέλος σκέψεις της κυβέρνηση είναι να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και τα ενοίκια. Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα, η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων δεν μετρούσε για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ