Έρχεται ηχηρό «χαστούκι» από την Ε.Ε προς την Τουρκία

Μια… γεύση της στάσης του απέναντι στην Τουρκία έδωσε ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρελι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Ο Βάρελι πρότεινε κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποβαθμιστεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, από χώρα υποψήφια για ένταξη σε στρατηγικό εταίρο.

Ο Βάρελι περιγράφει την Άγκυρα ως «εταίρο-κλειδί για την ΕΕ σε ευρύ φάσμα τομέων», περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, όμως προειδοποιεί επίσης πως «δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα».

«Η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει γι’αυτό να αρχίσει να σκέπτεται … πώς να αναπτύξουμε μια στρατηγική σύμπραξη βασισμένη σε κοινά συμφέροντα», λέει ο Βάρελι, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις συμφωνίες που συνήφθησαν με ανατολικούς εταίρους, όπως η Ουκρανία.

Κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βάρελι απέρριψε ανησυχίες ότι μπορεί να αποτελέσει φερέφωνο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και επέμεινε ότι «ως επίτροπος δεν θα δεχθώ επέμβαση στο χαρτοφυλάκιό μου από οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ