Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Μειωμένος τζίρος για τα μισά μαγαζιά


Μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας δήλωσε σε έρευνα του εμπορικού συλλόγου ότι είχε χειρότερο τζίρο από πέρυσι, την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, φαίνεται ότι μεγάλο μερίδιο των καταστηματαρχών (50,7%) δήλωσε πως ο τζίρος στις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις του 2019 ήταν χειρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018. Επίσης 1 στις 5 επιχειρήσεις (21%) δήλωσε καλύτερο τζίρο για τη φετινή περίοδο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων και σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι κατέγραψε τα ίδια επίπεδα εμπορικής κίνησης.

Οι αντίστοιχοι δείκτες, που αφορούν τα στοιχεία της Κυριακής, δείχνουν πως μόλις το 11,3% δήλωσαν καλύτερο τζίρο σε σχέση με το 2018 και επίσης ότι μόλις το 7,9% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, όπου το φαινόμενο δείχνει να είναι εντονότερο στις μικρές περιφερειακές αγορές.

Ακόμη, είναι συντριπτικό το ποσοστό (93,4%) των εμπόρων, που δηλώνουν ότι θέλουν να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θέση που Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει και στην προηγούμενη και στη νέα κυβέρνηση.

Το 82,7% των καταστημάτων που λειτουργούν στον δήμο Αθηναίων, δηλώνουν ότι ο τζίρος τους επηρεάζεται αρνητικά από τις πορείες και διαδηλώσεις και το 17,3% ότι επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου, από αυτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις εξής περιοχές:

32,2% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στο Εμπορικό Τρίγωνο.

7,1% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στο Κολωνάκι.

5,1% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στην Πανεπιστημίου – Ακαδημίας. 7,9% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στην περιοχή Ομόνοιας – Κάνιγγος – Εξάρχεια.

9,2%των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στηνΠατησίων – Αχαρνών – Κυψέλη.

6,3% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα στο Παγκράτι – Ιλίσια – Αμπελόκηποι.

32,2% των ερωτηθέντων, έχουν κατάστημα σε αγορές εκτός του δήμου Αθηναίων.“Χαμηλές πτήσεις στην πραγματική οικονομία”

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, λαμβάνοντας υπ’ όψη του τα ευρήματα της έρευνας, δήλωσε:

«Η αγορά και κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία, συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, κάτι που επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Μια στις δύο επιχειρήσεις είδαν πτώση των πωλήσεων τους κατά το τελευταίο διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και οι καταστηματάρχες, με συντριπτικό ποσοστό, ζητούν την άμεση κατάργηση του θεσμού αυτού καθώς και την λύση του προβλήματος του κλειστού κέντρου, που στερεί το οξυγόνο από όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της πόλης».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ