Ερντογάν: Οι «γλύκες» για τον Τραμπ και η σπόντα στην Ελλάδα


Ο Ερντογάν μίλησε για όλους και για όλα στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στις ΗΠΑ: για τους S-400, τον Τραμπ, τη Ρωσία, αλλά και την… Ελλάδα.

Μέλι έσταζε το στόμα του Ερντογάν για τον Τραμπ, κατά τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε αιχμές για τους Δημοκρατικούς που αντιπολιτεύονται τον Τραμπ -σχετικά με το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων- αποκάλυψε το παζάρι που έκανε για τους εξοπλισμούς, ενώ έριξε σπόντα και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν -όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο NTV- ανέφερε για τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο: “Ο Τραμπ έκανε ειλικρινείς προσπάθειες να επιλυθούν τα προβλήματα στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των εθνικών συμφερόντων. Είναι αξιοσημείωτο πως κύκλοι που αντιπολιτεύονται τον Τραμπ δουλεύουν σκληρά για να διακόψουν τις σχέσεις μας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος -συνέχισε ο Ερντογάν- που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το ψήφισμα για τα γεγονότα του 1915 (σσ της Γενοκτονίας των Αρμενίων). Έδωσα λεπτομερείς πληροφορίες τόσο στον Τραμπ, όσο και στους Γερουσιαστές με τους οποίους συναντηθήκαμε στον Λευκό Οίκο, ειδικά για το Αρμενικό ζήτημα και τα γεγονότα του 1915 και τους είπαμε πως η πολιτικοποίηση των ιστορικών γεγονότων είναι μεγάλο λάθος”.

Σχετικά με το “αγκάθι” των ρωσικών S-400 που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ -χωρίς πάντως ο Τραμπ μέχρι στιγμής να πάρει “αντίμετρα” όπως απειλούσε- ο Ερντογάν το χαρακτήρισε θέμα εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας, ενώ διερωτήθη γιατί δεν αντέδρασε κανείς όταν η Ελλάδα προμηθεύτηκε τους επίσης ρωσικούς πυραύλους S-300.

Είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν: “Είπα στον Τραμπ ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τους πυραύλους Patriot… Αλλά το να έχουμε εναλλακτικές πηγές για τα εξοπλιστικά μας συστήματα, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Η πρότασή τους να αποσύρουμε πλήρως τους S-400 όταν αγοράσουμε τους Patriot δεν είναι σύμφωνη με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν την βρίσκουμε σωστή. Ποτέ δεν είπαν το ίδιο για την Ελλάδα. Υπάρχουν ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Ελλάδα. Δεν προκλήθηκε θόρυβος γι αυτό…»

Και ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: “Μας είπαν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα μαχητικά F-35. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Υπάρχει μια συμφωνία για 2, 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη εμείς πληρώσαμε 1, 4 δισεκατομμύρια αλλά δεν μας έστειλαν F-35. Σ’ αυτό το θέμα είμαστε πελάτες, όχι σύμμαχοι. Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα αυτό. Είδα τον Τραμπ να είναι πιό θετικός. Είδα πιό εποικοδομητική προσέγγιση“.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι τελικά πιθανή η απενεργοποίηση των S-400 προκειμένου να προχωρήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν – αποκαλύπτοντας και το οικονομικό “παζάρι” που κάνει με τις ΗΠΑ – απάντησε: “Έχουμε διμερείς σχέσεις με την Ρωσία. Κι έχουμε και στρατηγική σχέση μαζί της. Ποιά είναι η στρατηγική σχέση; Το φυσικό αέριο. Είπαμε λοιπόν στους Αμερικανούς αξιωματούχους που μας πρότειναν να αποσύρουμε τους S-400 ότι είναι αδύνατο να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις. Πρόσφατα η Ρωσία έγινε ο Νο 1 “πελάτης” μας στον Τουρισμό. 6,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία ήρθαν τον περασμένο χρόνο, τον επόμενο χρόνο μπορεί να αυξηθούν κι άλλο. Το εμπόριο με την Ρωσία πλησιάζει τα 30 δισ. δολάρια, πέρυσι ήταν στα 25. Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί γι αυτό. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους S-400 και να στραφούμε στους Patriot”.

 

 

 

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ