Αθλητικό νομοσχέδιο: Πήρε πίσω τη διάταξη περί αναδρομικότητας των θητειών ο Αυγενάκης


Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το αθλητικό νομοσχέδιο – Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με… βήματα προς τα πίσω ξεκίνησε η προσπάθεια της Κυβέρνησης να περάσει το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέσυρε την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του υπό συζήτηση αθλητικού νομοσχεδίου, περί αναδρομικού υπολογισμού των θητειών των προέδρων και εκτελεστικών μελών ομοσπονδιών, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θητείες των προέδρων περιορίζονται στις τρεις (αφαιρέθηκε η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα τέταρτης θητείας), ενώ το όριο ηλικίας για την εκλογή ορίζεται στα 71 χρόνια. Προστίθεται, πάντως, διάταξη, που επιτρέπει την ανάληψη καθηκόντων στις ομοσπονδίες από παράγοντες εκτός ορίου ηλικίας, εφόσον οι θέσεις αυτές είναι μη αιρετές και ανατίθενται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης έκανε μερικώς δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΟΑΜ-ΑμεΑ, με την προσθήκη διάταξης, σύμφωνα με την οποία, για τις ομοσπονδίες των ατόμων με αναπηρία, το όριο ηλικίας τίθεται στα 74 έτη και οι θητείες των προέδρων ορίζονται στις τέσσερις.

Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοχεδίου, αφενός για το ζήτημα της αναδρομικότητας (που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση), αφετέρου για το όριο ηλικίας.

Αυτό δηλαδή που η κυβέρνηση προσπαθεί να το… αντιμετωπίσει κάνοντας το «λάστιχο» από 70 στα 71 χρόνια. Σημάδι προφανώς της σύγχυσης που έχει δημιουργήσει στις τάξεις της κυβέρνησης, το γεγονός ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί περί της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου άρθρου.

Προφανώς για αυτό το λόγο επίσης, προστίθεται διάταξη που επιτρέπει την ανάληψη καθηκόντων στις ομοσπονδίες από παράγοντες άνω των 71 ετών αν οι θέσεις αυτές είναι μη αιρετές και δίδονται στους παράγοντες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Αντιδράσεις και από το ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα το Κίνημα Αλλαγής είχε καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη.

«Ο χώρος του αθλητισμού δεν είναι πεδίο εκτόνωσης προσωπικών εμπαθειών, ούτε κομματικού παρεμβατισμού. Όλοι όσοι ασχολούνται οφείλουν να έχουν πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων του χώρου, της διεθνούς αθλητικής έννομης τάξης και να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες που διέπουν το κράτος δικαίου», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυθαιρετεί, μολονότι θεωρεί κατ’ αρχήν θετική τη θέσπιση θητειών: «Σε βασικές διατάξεις του αναδεικνύεται άγνοια και προχειρότητα που οδηγεί σε απροκάλυπτη αυθαιρεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόβλεψη για θέσπιση θητειών στις διοικήσεις των ομοσπονδιών που ενώ κινείται σε θετική, κατ’ αρχήν κατεύθυνση, συνδυάζεται με την εκτός κάθε πολιτικού και νομικού πλαισίου αναδρομικότητα εφαρμογής και την προκλητικά αντιδεοντολογική – στα όρια του φαιδρού ρατσισμού – πρόβλεψη ορίων ηλικίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές και να απενεργοποιήσει έστω την τελευταία στιγμή την νάρκη που βάζει στα θεμέλια του αθλητικού οικοδομήματος».

Διαβάστε σχετικά:

Το… Ολυμπιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ